Πότε πληρώνεται το επίδομα γέννησης 2023;

Το επίδομα γέννησης είναι ένα σχετικά νέο επίδομα που δίνεται στις μητέρες μετά την γέννηση του παιδιού της.

Πρωτοήρθε στην Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου 2020 και δίνεται για κάθε παιδί που γεννιέται στην χώρα μας.

Υπάρχει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των αιτήσεων για το επίδομα γέννησης και είναι η ακόλουθη: epidomagennisis.gr.

Που γίνονται αιτήσεις για το επίδομα γέννησης;

Οι αιτήσεις γίνονται από τον ΟΠΕΚΑ όπως γίνονται και για το επίδομα παιδιού.

Η φόρμα ηλεκτρονικής αίτησης είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού που σας αναφέραμε παραπάνω μέσω της οποίας οι δικαιούχοι, κάνουν την αίτηση για το επίδομα.

Η αίτηση υποβάλλεται επίσης και στο υποσύστημα του πληροφοριακού συστήματος του μητρώου πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού εφόσον η γέννηση λάβει χώρα σε δημόσιο ή ιδιωτικό μαιευτήριο.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για το epidomagennisis.gr;

Σίγουρα θα πάρουν το επίδομα γέννησης όσοι απέκτησαν παιδί μετά την 1η Γενάρη 2023 αλλά με κάποιες προϋποθέσεις που θα σας αναλύσουμε παρακάτω.

Θα πρέπει η οικογένεια να μην έχει εισόδημα πάνω από 40.000 και η μητέρα να μένει μόνιμα στην χώρα μας.

Θα πρέπει βεβαίως να είναι Ελληνίδα ή Ευρωπαία πολίτης. Για όσες μητέρες είναι εκτός Ευρώπης θα πρέπει να μένει μόνιμα τα τελευταία 10 χρόνια.

Βέβαια αυτό αλλάζει από το 2024 μιας και για να κάνει αίτηση κάποια μητέρα στο epidomagennisis.gr θα πρέπει να μένει στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.

Πολλοί θα ρωτήσουν πως αποδεικνύεται η μόνιμη διαμονή. Δεν είναι δύσκολη η καταγραφή αυτής της βεβαίωσης μιας και αντλείται από την φορολογική σας δήλωση.

Σε περίπτωση που δεν κάνουν φορολογική δήλωση, αυτή η πληροφορία αντλείται από αυτόν που έχει δηλώσει την μητέρα ως εξαρτώμενο μέλος.

Πότε πληρώνεται το επίδομα γέννησης 2023;

Η πρώτη δόση των 1.000 ευρώ δίνεται στα τέλη του επόμενου μήνα μετά την αίτηση. Για παράδειγμα, αν το παιδί γεννήθηκε Φεβρουάριο και η αίτηση υποβληθεί αρχές Μάρτη, η πρώτη δόση θα καταβληθεί τέλη Απριλίου.

Η δεύτερη δόση των 1.000 ευρώ καταβάλλεται ένα 6μηνο μετά την γέννηση του παιδιού.

Θα πρέπει να ξέρετε η διαδικασία για την καταβολή του επιδόματος γέννησης, ξεκινά ήδη από την δήλωση της γέννησης του παιδιού στο μαιευτήριο με την υποβολή του ΑΦΜ, του ΑΜΚΑ και του IBAN.

Αν συνεχίζετε και έχετε κάποιες ερωτήσεις ή απορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την διπλανή ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.epidomagennisis.gr/pub/Home/Faqs

Επιδόματα σήμερα

Εύβοια: Δείτε τι απίστευτο έβγαλε η θάλασσα στην Κύμη

Προσλήψεις αναπληρωτών β φάση 2023: Πότε θα γίνουν;

Μετεγγραφές φοιτητών 2023 – 2024: Πότε ξεκινούν;

Ακολουθήστε το newse στο Google News  για να μάθετε πρώτοι όλες τις προκηρύξεις και τα επιδόματα