Έρχεται νέα επιδότηση ρεύματος χωρίς αίτηση;

Η επιχείρηση «θερμοστάτης» μπαίνει σε εφαρμογή και στην Ελλάδα, που λαμβάνει μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας μετά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Θα είναι ένα νέο επίδομα που προβλέπει μπόνους για τα νοικοκυριά που θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας αλλά και συστάσεις για χρήση κλιματιστικών στους 26-27 βαθμούς Κελσίου σε δημόσιες υπηρεσίες.

Οι δημόσιες υπηρεσίες που θα κάνουν εξοικονόμηση ρεύματος θα έχουν αύξηση κονδυλίων ενώ τα νοικοκυριά θα έχουν έξτρα μπόνους που μεταφράζεται σε αυξημένη επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αν διαπιστωθεί ότι συμβάλουν στην επιχείρηση «θερμοστάτης», στη μείωση, δηλαδή, της κατανάλωσης ενέργειας.

Από την μία θα υπάρχει το επίδομα ρεύματος και από την άλλη ένα νέο επίδομα που δεν θα θέλει αίτηση αλλά όλα θα γίνονται αυτόματα στους τελικούς λογαριασμούς για τον ηλεκτρισμό.

Έτσι θα υπάρχει ένα μπόνους για όσους εξοικονομούν ενέργεια στο Δημόσιο, κλείνουν κλιματιστικά, φώτα και υπολογιστές, χαμηλώνουν θερμοκρασία κτλ.

Θα υπάρχει όμως και ο αντίποδας που θα περιλαμβάνει πέναλτι για όσους δεν συμμορφωθούν με τα όσα προβλέπει το σχέδιο “θερμοστάτης”. Και αυτή η “τιμωρία” μπορεί να μεταφραστεί και ως “μαχαίρι” στα οικονομικά κίνητρα αν πιάσουν τους στόχους αλλά θα μπορούσαν να το κάνουν… καλύτερα.

Ένα πρωτοποριακό σύστημα που είναι εισαγόμενο και προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης που παρουσιάστηκε.

Ενεργός θα είναι ο ρόλος των εργαζομένων, αφού εκτός των ενεργειακών υπεύθυνων, οι εργαζόμενοι καλούνται να προσέχουν σε τι θερμοκρασία είναι τα κλιματιστικά, αν όταν φεύγουν είναι όλα (κλιματιστικά, φώτα, υπολογιστές) κλειστά και να ανοίγουν τα παράθυρα 10 λεπτά ανά 3 ώρες.

Έρχεται έξτρα «επίδομα ρεύματος»: Κλείστε το κλιματιστικό και πάρτε μπόνους
Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει συστάσεις να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26-27 βαθμούς Κελσίου, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς, από τον οποίο μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 18-20 εκατ. ευρώ. αυτό μπορεί να συμβεί με την αντικατάσταση των λαμπτήρων με σύγχρονους ενεργειακά αποδοτικούς, ενώ θα είναι υποχρεωτικό και το σβήσιμο των φώτων μετά το τέλος κάθε εργασίας, όπου αυτά δεν είναι απαραίτητα. Φωτογραφία αρχείου: unsplash.com

Ο πιο μεγάλος έλεγχος θα γίνει στο δημόσιο μιας και θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα που θα παρακολουθείται η κατανάλωση ενέργειας στα 212.000 ρολόγια του Δημοσίου και θα καταγράφονται οι λογαριασμοί του ρεύματος. Επίσης θα οριστούν υπεύθυνοι δράσεων εξοικονόμησης ανά φορέα και υπουργείο. που με τη σειρά τους θα ορίσουν υπευθύνους ανά κτήριο. Και αν κάποιοι έχουν απορίες, θα υπάρχει και η γραμμή υποστήριξης. Θα υπάρχει help desk με ειδικούς για να βοηθηθούν οι φορείς.

Σε ό,τι αφορά στα bonus, η τελική απόφαση για τα ποσά θα κριθεί από το πόση ενέργεια θα καταφέρει να εξοικονομήσει ένας φορέας, με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια.

Για όσους δεν καταφέρουν να πιάσουν τους στόχους ή το αμελήσουν, τότε θα πρέπει να κάνουν οικονομίες από αλλού, αφού δεν θα μπορούν αν εξοικονομήσουν από την ενέργεια!

Όποιος δεν κάνει συντήρηση των κλιματιστικών, ακόμη κι αν πιάσει τους στόχους του, θα πάρει λιγότερα χρήματα ως bonus, αφού αν είχε καθαρίσει τα air condition, τότε θα είχε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας άρα και μεγαλύτερο κέρδος!

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο στόχος του 10% να προσαρμόζεται ανά φορέα και περίπτωση λόγω ειδικών συνθηκών.

Όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν για τους δημόσιους φορείς. Όσον αφορά τα νοικοκυριά θα υπάρξει το μέτρο σύγκρισης με τους λογαριασμούς που εκδόθηκαν πέρσι από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο. Αν υπάρχει μείωση στην κατανάλωση των κιλοβατώρων, θα δοθεί και το ανάλογο χρηματικό μπόνους.

Δεδομένου πως δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να ελεγχθεί η θερμοκρασία ενός κλιματιστικού, το αν ένα νοικοκυριό ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές συστάσεις θα διαπιστωθεί από τη σύγκριση των αντίστοιχων περσινών λογαριασμών. Όταν διαπιστώνεται χαμηλότερη κατανάλωση από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε οι πολίτες θα έχουν bonus και θα επιβραβεύονται.