Επιστροφή φόρου από φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινά η πληρωμή;

Πότε πιστώνεται η επιστροφή φόρου 2024

Φορολογικές δηλώσεις
Φορολογικές δηλώσεις

Αρκετοί φορολογούμενοι θα έχουν και φέτος επιστροφή φόρου σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Η διαδικασία είναι απλή και όσο περνούν τα χρόνια γίνεται όλο και πιο γρήγορη.

Την ίδια ώρα, ορισμένοι από τους φορολογούμενους που δεν έχουν άλλες υποχρεώσεις ή χρέη προς το Δημόσιο θα δουν στους λογαριασμούς του, το ύψος της επιστροφής φόρου που δικαιούνται.

Για όσους κάνουν φορολογική δήλωση για πρώτη φορά, μέσω του gov.gr, μπορείτε να αποκτήσετε και διαχειριστείτε ηλεκτρονικά τους κωδικούς Taxisnet για να έχετε πρόσβαση όχι μόνο σε φορολογικές υπηρεσίες, αλλά και σε πολλές άλλες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης.

Για να πάρετε επιστροφή φόρου αν δικαιούστε, θα πρέπει πρώτα να κάνετε την φορολογική σας δήλωση.

Επιστροφή φόρου μέσω taxis η πληρωμή

Αν στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, οι φορολογούμενοι, οφείλουν στο κράτος 500 ευρώ και η επιστροφή φόρου είναι 400 ευρώ, δεν θα την πάρουν και το τελικό ποσό στην προσωποποιημένη πληροφόρηση θα γίνει 100 ευρώ ύστερα από τον συμψηφισμό.

Τι έγινε το 2023 με την επιστροφή φόρου;

Το 2023, υπήρχαν αρκετοί φορολογούμενοι που πήραν την επιστροφή φόρου έναν μήνα μετά την κοινοποίηση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Η καθυστέρηση αυτή οφείλονταν στο γεγονός ότι οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είχαν λάβει εντολή πρώτα να προχωρήσουν σε συμψηφισμό των επιστροφών με πιθανές οφειλές των φορολογούμενων, είτε αυτές ήταν ληξιπρόθεσμες, είτε όχι και μετά να προχωρήσουν την διαδικασία επιστροφής του ποσού που τους αναλογεί.

Οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πρώτα προχώρησαν σε συμψηφισμούς των πιστωτικών υπολοίπων που δικαιούνταν οι φορολογούμενοι με τις οφειλές τους από ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος.

Πότε θα πληρωθεί η επιστροφή φόρου 2024 από το taxis;

Η επιστροφή φόρου 2024 δεν αναμένεται να γίνει αυτόματα σε όλους τους φορολογούμενους, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο, αυτές αναμένεται ακόμα και να μηδενίσουν την επιστροφή, ανάλογα με το ποσό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021, η επιστροφή φόρου έγινε μετά το καλοκαίρι. Φέτος αναμένεται να γίνει νωρίτερα η πληρωμή της επιστροφής φόρου 2024.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα καταβληθεί μιας και αυτό εξαρτάται από τον χρόνο που υποβλήθηκε η φορολογική δήλωση.

Για το 2024, εάν ο φορολογούμενος κάνει την φορολογική του δήλωση πριν την έκδοση του ΕΝΦΙΑ, τότε θα γίνει η πληρωμή της επιστροφής φόρου 2024, μέσα σε δύο ημέρες.

Μετά την έκδοση του ΕΝΦΙΑ, επιστροφές από δηλώσεις, που θα υποβληθούν, θα συμψηφιστούν με οφειλές από ΕΝΦΙΑ και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στην πληρωμή της επιστροφής φόρου.

Με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα το εκκαθαριστικό σημείωμα και ενημερώνεται ο φορολογούμενος ότι έχει επιστροφή φόρου.

Οι επιστροφές φόρου περνούν από έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές προς την εφορία ή προς τον ΕΦΚΑ ή ακόμη και αν υπάρχουν μελλοντικές οφειλές, που δεν έχουν λήξει. Εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ελέγχου, εάν υπάρχει ποσό για επιστροφή, πιστώνεται στον λογαριασμό του δικαιούχου.

Όταν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης είναι πιστωτικό, υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Αν για παράδειγμα κατά την υποβολή της δήλωσης προκύπτει πιστωτικό αποτέλεσμα και δεν υπάρχει ήδη δηλωμένος τραπεζικός λογαριασμός, θα πρέπει να ενημερωθείτε με μήνυμα για τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε.

Για παράδειγμα αν η επιστροφή φόρου αφορά υπόχρεο, τότε το μήνυμα που θα εμφανίζεται είναι το ίδιο με το παρακάτω.

«Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό και για να λάβετε την επιστροφή φόρου θα πρέπει να γνωστοποιήσετε τον λογαριασμό πληρωμών σας (αριθμός ΙΒΑΝ) στη Φορολογική Διοίκηση με την υποβολή ηλεκτρονικής Υπεύθυνης Δήλωσης στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στην επιλογή «Μητρώο & Επικοινωνία» και στην ενότητα «Δήλωση Λογαριασμού ΙΒΑΝ». Σε περίπτωση κοινού Λογαριασμού, αυτός δύναται να δηλώνεται από έως δύο (2) δικαιούχους.»

Αν η επιστροφή φόρου αφορά σύζυγο τότε το μήνυμα που θα εμφανίζεται είναι το ακόλουθο:

«Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό και για να λάβετε την επιστροφή φόρου θα πρέπει να γνωστοποιήσετε τον λογαριασμό πληρωμών σας (αριθμός ΙΒΑΝ) στη Φορολογική Διοίκηση με την υποβολή ηλεκτρονικής Υπεύθυνης Δήλωσης στην ψηφιακή πύλη myAADE, στην επιλογή «Μητρώο & Επικοινωνία» και στην ενότητα «Δήλωση Λογαριασμού ΙΒΑΝ» με τη χρήση των προσωπικών κωδικών σας πρόσβασης. Σε περίπτωση κοινού Λογαριασμού, αυτός δύναται να δηλώνεται από έως δύο (2) δικαιούχους».

Γιατί μπορεί να καθυστερήσει η επιστροφή φόρου;

Την ώρα οι προϋπολογισμοί νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν βγει εκτός λόγω των απανωτών ανατιμήσεων σε προϊόντα και παροχές, χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει τα χρήματα από την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

Κι αυτό συμβαίνει, γιατί δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ τους στον λογαριασμό τους, στην ψηφιακή πύλη myAADE.

Μάλιστα, σε πολλούς από αυτούς, οι επιστροφές φόρου έχουν βεβαιωθεί και το μόνο εμπόδιο για να καταβληθούν τα χρήματα είναι μη δήλωση ΙΒΑΝ.

Παρά το γεγονός ότι η ΑΑΔΕ τους έχει καλέσει ήδη με email και με μήνυμα στον λογαριασμό τους να το δηλώσουν άμεσα και να πιστωθούν την επιστροφή, πολλοί το αμέλησαν.

Για τον παραπάνω λόγο αργεί η επιστροφή του φόρου στους λογαριασμούς των δικαιούχων.