Επιταγή ακρίβειας δικαιούχοι: Πότε, σε ποιους και για πόσο;

Επιταγή ακρίβειας δικαιούχοι
Επιταγή ακρίβειας δικαιούχοι (πηγή φωτογραφίας: unsplash)

Επιταγή ακρίβειας: Τον Δεκέμβριο έρχεται το επίδομα των 250 ευρώ – Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ένα νέο επίδομα με το όνομα επιταγή ακρίβειας σχεδιάζεται για τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, τον Φεβρουάριο ή και λίγο αργότερα. Το ποσό του επιδόματος που θα έχει τους ίδιους δικαιούχους, αναμένεται να «αγγίξει» τα 200 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται ανά δικαιούχο στο ποσό των 250 ευρώ, ανεξάρτητα του αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού. Αν και οι δύο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της επιταγής ακρίβειας 2022, η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δύο.

Οικονομική ενίσχυση θα είναι η επιταγή ακρίβειας και θα την λάβει ένας μεγάλος αριθμός δικαιούχων μέσα στον Δεκέμβριο, καθώς αυτόν το μήνα θα πληρωθεί. Απαραίτητη προϋποθέση να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.

Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι οι δικαιούχοι

Μια μικρή «ανάσα» στα νοικοκυριά θα δώσει η επιταγή ακρίβειας. Το επίδομα των 250 ευρώ θα λάβουν 2.300.000 δικαιούχοι τα Χριστούγεννα, που εμπίπτουν στις εξής κατηγορίες:

-χαμηλοσυνταξιούχοι

-ανασφάλιστοι υπερήλικες

-άτομα με αναπηρία

-μακροχρόνια άνεργοι

-Δικαιούχοι ΚΕΑ

-Δικαιούχοι επιδόματος παιδιού

Gov.gr επιταγη ακριβειας: Ποιοι δεν θα κάνουν αίτηση; Αίτηση δεν χρειάζεται να έχουν οι παρακάτω δικαιούχοι:

1. Οι συνταξιούχοι με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ, ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.

2. Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και τα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ ΑμΕΑ.

3.Οι μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ.

Οι υπόλοιπες δύο κατηγορίες δικαιούχων των έκτακτων επιδομάτων -που εντάσσονται στις ανακοινώσεις για επιταγή ακρίβειας– θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες αιτήσεων. Δηλαδή αν είναι δικαιούχοι για το επίδομα παιδιού, να έχουν κάνει την αίτηση τους όπως και για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Ποιοι είναι οι κερδισμένοι της επιταγής ακρίβειας 2022; Κερδισμένα είναι τα ζευγάρια ηλικιωμένων (δύο συνταξιούχοι) που έχουν χαμηλές συντάξεις, καθώς θα εισπράξουν διπλό επίδομα ακρίβειας, δηλαδή και ο σύζυγος και η σύζυγος. Οι διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη καταβολή της επιταγής ακρίβειας που έγινε τον Απρίλιος 2022 είναι πως το ποσό αυξάνεται στα 250 ευρώ, από 200 ευρώ που ήταν, και ότι διευρύνονται και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες οι δικαιούχοι θα πάρουν χρήματα από την επιταγή ακρίβειας την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2022.