Ηλιοθεραπεία: Τί αντηλιακό να επιλέξεις ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σου

Ένα από πράγματα που θυμάμαι από όταν ήμουν μικρή είναι να περνάω ώρες στην αμμουδιά και η μητέρα μου να με κυνηγάει με την αντηλιακή κρέμα. Στο σπίτι, τη κυνηγούσα εγώ για να μου βάλει κάποια άλλη κρέμα να με ανακουφίσει από το έγκαυμα στους ώμους μου. Πάθαινες το ίδιο;

Σου αρέσει ο ήλιος, το καταλαβαίνω. Ένα ομοιόμορφα μαυρισμένο σώμα είναι ο στόχος πολλών γυναικών. Βαζελίνη, λάδια μαυρίσματος και άλλα προϊόντα που υπόσχονται εξωτικό μαύρισμα στο πι και φι. Προστατεύουν όμως από την ηλιακή ακτινοβολία; Είναι σημαντικό να προστατεύεις την επιδερμίδα σου. Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσει την υγεία του δέρματος προκαλώντας εγκαύματα και πρόωρη γήρανση. Γι’ αυτό, μη ξεχνάς να λαμβάνεις μερικά απλά μέτρα προφύλαξης για να διατηρείς την επιδερμίδα σου όμορφη και, κυρίως, υγιή. 

Αντηλιακές κρέμες και spray

Αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα αγόρασε ένα αντηλιακό που να απορροφάται γρήγορα, να είναι αδιάβροχο και κατάλληλο για λιπαρό δέρμα. Τα spray συνήθως απορροφούνται γρηγορότερα από τις κρέμες αλλά δεν είναι όλα κατάλληλα για λιπαρό δέρμα οπότε κάνε μια έρευνα αγοράς. Αν έχεις ξηρή επιδερμίδα στο πρόσωπο, είναι προτιμότερο να επιλέξεις κάποια αντηλιακή κρέμα. Υπάρχουν πολλές ενυδατικές κρέμες προσώπου με δείκτη προστασίας που και θα ενυδατώσουν το πρόσωπο προστατεύοντας παράλληλα από τις βλαβερές ακτίνες. Τις προτιμώ για τις πρωινές βόλτες μου.

Ανάλογα και την καθημερινότητά σου, μπορείς να επιλέξεις:

Αντηλιακό σε μορφή κρέμας – αυτός ο τύπος είναι ο πιο διαδεδομένος αφού κυριαρχεί στα αντηλιακά ενηλίκων, παιδιών, προσώπου ή σώματος.

Αντηλιακό σε μορφή spray – προτιμάται από όσους αθλούνται επειδή εφαρμόζεται πιο εύκολα από τις κρέμες

Αντηλιακό Make-up ή πούδρα – πολύ καλή επιλογή για να συνδυάζεις μακιγιάζ και προστασία έναντι στον ήλιο

Επιπλέον υπάρχουν αντηλιακά προϊόντα σχεδιασμένα ειδικά για την προστασία των χειλιών και των μαλλιών. Μπορείς να βρεις αντηλιακά stick και balm για τα χείλη που προσφέρουν ενυδάτωση και προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία καθώς και αντηλιακά spray  για τα μαλλιά ώστε να αποφύγεις τη χαρακτηριστική όψη του «ξεθωριασμένου» λόγω του ήλιου και του αλατιού της θάλασσας.

Λεκέδες αντηλιακού στο αγαπημένο σου μαγιό;

Εάν ανησυχείς για τις στάμπες από αντηλιακές κρέμες και λάδια μαυρίσματος πάνω στο μαγιό σου, καλά κάνεις. Όμως έχω να σου κάνω μερικές προτάσεις:

Με ένα λουλουδάτο μπικίνι σαν το Banana Moon Melio Wila Mahalo, δε θα έχεις το άγχος μη στάξει αντηλιακό αφού λόγω της πολυχρωμίας του δεν θα είναι εμφανές.

Εάν προσπαθώντας να βάλεις αντηλιακό στη πλάτη πασαλείφεις συχνά τις τιράντες σου, φόρα ένα ασπρόμαυρο στράπλες μαγιό σαν το Tenley ΙΙ.

Το ολόσωμο αθλητικό μαγιό Aquasport II καλύπτει τη πλάτη και σε γλυτώνει από τα ακροβατικά που πρέπει να κάνεις για να απλώσεις το αντηλιακό στη πλάτη σου.

Χρήσιμες συμβουλές

Είτε επιλέξεις αντηλιακό σε μορφή κρέμας είτε spray, φρόντισε ο δείκτης προστασίας να είναι τουλάχιστον SPF30 και αν έχεις πολύ ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα προτίμησε SPF50. Αναζήτησε αντηλιακά προϊόντα που προστατεύουν και από τις UVA και τις UVB ακτίνες. Οι UVA προκαλούν πρόωρη γήρανση του δέρματος, ενώ οι UVB είναι υπεύθυνες για τα ηλιακά εγκαύματα.

Φυσικά είναι σημαντικό να ανανεώνεις το αντηλιακό σου κάθε 2-3 ώρες ή και νωρίτερα σε περίπτωση που έχεις ιδρώσει/βραχεί. 

Δοκίμασε διάφορες μάρκες, διαφορετικές μορφές και διαφορετικά αντηλιακά της ίδιας εταιρείας για να βρεις ποιο ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες της επιδερμίδας σου. Ζήτα δείγματα αντηλιακών από φαρμακεία ή καταστήματα καλλυντικών. Έτσι μπορείς να δοκιμάσεις αν σου αρέσει η υφή στο δέρμα σου, το άρωμα, το πόσο εύκολα απλώνεται και αν απορροφάται γρήγορα.

Απόλαυσε υπεύθυνα

Πριν βγεις στον ήλιο, άπλωσε εγκαίρως το αντηλιακό σου σε πρόσωπο και σώμα. Για να γλυτώσεις ανεπιθύμητες στάμπες στο μαγιό, μπορείς να απλώσεις το αντηλιακό προτού το φορέσεις, να περιμένεις μερικά λεπτά να απορροφηθεί και μετά να φορέσεις το μπικίνι σου (ή ότι τύπο μαγιό προτιμάς). Μη ξεχνάς αντηλιακό στο πρόσωπο αλλά και σε χείλη και μαλλιά, φόρα τα γυαλιά σου και έχε ένα μπουκαλάκι νερό κοντά σου για να αποφύγεις την αφυδάτωση. Απόλαυσε τον ήλιο υπεύθυνα!