Ανακυκλώνω αλλάζω θερμοσίφωνα: Έρχεται η επιδότηση για ηλιακούς θερμοσίφωνες

ανακυκλωνω αλλαζω συσκευη, ηλιακοσ θερμοσιφωνας, επιδοτηση

Επιδότηση θα υπάρχει για τον θερμοσίφωνα με αιτήσεις μέσω του gov.gr. Έρχεται από τον Απρίλιο. Είμαι ο Γιώργος Κουτσελίνης και θα σας παρουσιάσω τις τελευταίες πληροφορίες για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, έρχεται επιδότηση για ηλιακούς θερμοσίφωνες και θα ανακοινωθεί επίσημα τον Απρίλιο του 2023. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόκειται να επιδοτήσει την αντικατάσταση θερμοσίφωνα ρεύματος με ηλιακό προκειμένου τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Η αίτηση θα γίνει μέσα από την πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr που ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας θα έχει επιδότηση με προϋπολογισμό 65 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το νέο πρόγραμμα ανακυκλώνω αλλάζω θερμοσίφωνα που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντικατάσταση του παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς, προβλέπει μέσο κόστος αγοράς από 800 έως και 1.000 ευρώ.

Ακούγεται ότι θα είναι τα ίδια κριτήρια όπως και με το πρόγραμμα ανακυκλώνω συσκευή. Το πρόγραμμα ανακυκλώνω αλλάζω συσκευή, θα αφορά θερμοσίφωνα για πρώτη ή δεύτερη κατοικία, το οποίο χωρίζει τους δικαιούχους σε τρεις κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία για το ανακυκλώνω αλλάζω συσκευή θα περιλαμβάνει όσους έχουν εισόδημα μέχρι 5000 ευρώ.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας θα έχει επιδότηση και σε νοικοκυριά με εισόδημα από 5.000 έως 10.000 αλλά και από 10.000 ευρώ και πάνω που θα ανήκουν στην τρίτη κατηγορία. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας θα έχει επιδότηση και θα είναι συνάρτηση της χωρητικότητας του boiler και της εισοδηματικής κατηγορίας του οφειλόμενου.

Με λίγα λόγια, η επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα 2023 θα αφορά τόσο δικαιούχους που έχουν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και θέλουν να τον αναβαθμίσουν σε ηλιακό αλλά και όσους θέλουν να αντικαταστήσουν τον παλιό ηλιακό τους θερμοσίφωνα, ενώ το voucher μπορεί να φτάνει και τα 1.000 ευρώ.

Τέλος, για το πρόγραμμα ανακυκλώνω αλλάζω συσκευή, ο ηλιακός θερμοσίφωνας θα έχει επιδότηση σε άτομα που έχουν γεννηθεί πριν από 1 Ιανουαρίου του 2006, είναι κάτοικοι Ελλάδας και διαθέτουν ενεργούς κωδικούς στο TAXIS. Προϋπόθεση για την επιδότηση στον ηλιακό θερμοσίφωνα, είναι η ανακύκλωση παλιάς ενεργοβόρας ηλεκτρικής συσκευής θερμοσίφωνα που έχει χωρητικότητα ίση ή μεγαλύτερη των 40 λίτρων.