Θέλω να σπουδάσω Ψυχολογία – 10 τομείς Ψυχολογίας

Η ψυχολογία αποτελεί μια άκρως ενδιαφέρουσα επιστήμη και ένα αντικείμενο με ιδιαίτερη χρησιμότητα για την κοινωνία. Είναι λογικό, λοιπόν, να θέλεις να σπουδάσεις ψυχολογία και να σκέφτεσαι να ακολουθήσεις αυτήν την καριέρα, αφού πρόκειται για ένα επάγγελμα που θα σου προσφέρει ηθική ικανοποίηση και αρκετές επιλογές επαγγελματικής αποκατάστασης.

Θέλω να σπουδάσω ψυχολογία. Από που να ξεκινήσω;

Για να ξεκινήσεις να εργάζεσαι ως ψυχολόγος, είναι σημαντικό να έχεις την κατάλληλη εκπαίδευση, ώστε να μπορείς να κατανοήσεις τις ανάγκες των ασθενών και να προσφέρεις την κατάλληλη καθοδήγηση.

Η ψυχολογία περιλαμβάνει πολλούς τομείς και εξειδικεύσεις, η καθεμία από τις οποίες ασχολείται με την ανάλυση και την αντιμετώπιση διαφορετικών ζητημάτων. Σπουδάζοντας ψυχολογία και παίρνοντας το πτυχίο σου, θα έχεις τη δυνατότητα να ασχοληθείς με όποιον τομέα σου ταιριάζει ή να συνεχίσεις τις σπουδές σου και να εξειδικευτείς.

Παρακάτω, θα δεις 10 δημοφιλείς τομείς της ψυχολογίας, ώστε να επιλέξεις αυτόν που θεωρείς πιο ενδιαφέρων.

Ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς τομείς της Ψυχολογίας;

1. Κλινική Ψυχολογία

Η κλινική ψυχολογία επικεντρώνεται στην εξέταση, τη διάγνωση και τη θεραπεία ψυχολογικών διαταραχών, καθώς και ζητημάτων που αφορούν τη συναισθηματική υγεία και τη συμπεριφορά. Στόχος της είναι η αντιμετώπιση των διαταραχών, ώστε οι ασθενείς να βελτιώσουν την ψυχική υγεία τους και κατ’ επέκταση, την καθημερινότητά τους.

2. Συμβουλευτική Ψυχολογία

Η συμβουλευτική ψυχολογία έχει κάποιες ομοιότητες με την κλινική ψυχολογία, όμως δεν έχει να κάνει με την αντιμετώπιση διαταραχών. Ασχολείται με την επίλυση ζητημάτων που αφορούν τις προσωπικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας ασθενής και βοηθά στη μείωση του άγχους και την προσωπική βελτίωση του ατόμου που δέχεται τη θεραπεία.

3. Ψυχολογία της Υγείας

Η ψυχολογία της υγείας έχει στόχο τη μελέτη και την κατανόηση των ψυχολογικών παραγόντων που επηρεάζουν τη σωματική υγεία και την ευημερία. Εξετάζει, λοιπόν, την αλληλεπίδραση μεταξύ σωματικών και ψυχολογικών παραγόντων, καθώς και τις επιπτώσεις αυτής της αλληλεπίδρασης. Αυτός ο τομέας βοηθά στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη ασθενειών, εφαρμόζοντας τις αρχές της ψυχολογίας σε θέματα σωματικής υγείας.

4. Παιδοψυχολογία/Αναπτυξιακή Ψυχολογία

Η παιδοψυχολογία ή αναπτυξιακή ψυχολογία είναι μια εξειδίκευση που επικεντρώνεται στις ψυχολογικές διεργασίες και συμπεριφορές των παιδιών από τη βρεφική ηλικία μέχρι και το τέλος της εφηβείας. Σκοπός της είναι η κατανόηση της νοητικής, συναισθηματικής και κοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών μέχρι την ενηλικίωση και η παροχή συμβουλευτικής για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των παιδιών.

5. Σχολική Ψυχολογία

Η σχολική ψυχολογία, όπως είναι προφανές και από την ονομασία της, εφαρμόζει τις αρχές της ψυχολογίας στο σχολικό περιβάλλον, ώστε να ενθαρρύνει τους σπουδαστές να εξελιχθούν. Επίσης, έχει στόχο την παροχή συμβουλευτικής στους μαθητές, ώστε να αντιμετωπίσουν διάφορα ζητήματα που αφορούν τις ακαδημαϊκές επιδόσεις τους, την κοινωνικοποίηση και τις διαπροσωπικές σχέσεις στο σχολείο.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότερες εξειδικεύσεις ψυχολογίας προσφέρονται μόνο σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Μπορείς να βρεις μεταπτυχιακά ψυχολογίας στο Brive, να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου κι έτσι, να κάνεις ένα σημαντικό βήμα προς την καριέρα που ονειρεύεσαι!

6. Κοινωνική Ψυχολογία

Η κοινωνική ψυχολογία μελετά το πώς οι κοινωνικοί παράγοντες και η αλληλεπίδραση με άλλα άτομα αλλάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται ή συμπεριφέρονται. Εξετάζει το πώς τα άτομα επηρεάζονται από την παρουσία ή τις πράξεις των άλλων και το πώς ο πολιτισμός και η κοινωνία διαμορφώνει τη συμπεριφορά των ομάδων. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να πούμε πως σκοπός της είναι η κατανόηση της συλλογικής ψυχολογίας.

7. Οργανωσιακή Ψυχολογία

Η οργανωσιακή ψυχολογία έχει να κάνει με την κατανόηση και τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος. Βοηθά στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της παραγωγικότητας των εργαζομένων και στην προώθηση μίας υγιούς εργασιακής κουλτούρας.

8. Εφαρμοσμένη Ψυχολογία

Η εφαρμοσμένη ψυχολογία αξιοποιεί τις αρχές, τις θεωρίες, αλλά και τις μεθόδους της ψυχολογίας, με σκοπό την αντιμετώπιση ζητημάτων ψυχικής υγείας και θεμάτων συμπεριφοράς. Πρόκειται για μια πιο πρακτική προσέγγιση της επιστήμης που στοχεύει περισσότερο στην επίλυση προβλημάτων και όχι τόσο στη θεωρητική έρευνα.

9. Δικαστική Ψυχολογία

Η δικαστική ψυχολογία συνδυάζει τις θεωρίες της ψυχολογίας με αυτές της νομικής και υποβοηθά το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Εξετάζοντας και αξιολογώντας ποινικές υποθέσεις, οι δικαστικοί ψυχολόγοι διευκολύνουν διάφορες νομικές διαδικασίες, καθώς και ποινικές έρευνες.

10. Νευροψυχολογία

Η νευροψυχολογία επικεντρώνεται στη μελέτη του πώς η λειτουργία του εγκεφάλου επιδρά στη συμπεριφορά. Συνήθως, ο τομέας αυτός εξετάζει ασθενείς που έχουν αντιμετωπίσει βλάβες στον εγκέφαλο ή έχουν χρόνιες νευρολογικές διαταραχές. Αποτελεί μια πρακτική προσέγγιση της ψυχολογίας και εφαρμόζεται με στόχο τη βελτίωση της ζωής ατόμων με νευρολογικές διαταραχές ή ασθένειες.

Πώς να επιλέξω τον τομέα της ψυχολογίας που μου ταιριάζει;

Έχοντας ολοκληρώσει έναν κύκλο σπουδών κι έχοντας αποκτήσει το πτυχίο σου, μπορείς να διαμορφώσεις μία ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την εξειδίκευση που σου ταιριάζει. Συνήθως, τα προπτυχιακά προγράμματα προσφέρουν πιο γενική εκπαίδευση και τις βάσεις για να συνεχίσεις τις σπουδές σου, καθώς και γνώσεις που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις ποια κατεύθυνση θα ήθελες να ακολουθήσεις.

Η εξειδίκευση που σου ταιριάζει περισσότερο εξαρτάται από τους στόχους, τις φιλοδοξίες και την προσωπικότητά σου. Γι’ αυτό, αξίζει να κάνεις την έρευνά σου, να γνωρίσεις τους διαφορετικούς τομείς της ψυχολογίας και να κάνεις την ιδανική επιλογή.

Η συνέχεια μετά το πτυχίο

Όπως καταλαβαίνεις, αν θέλεις να ασχοληθείς με την ψυχολογία, υπάρχουν πολλοί δρόμοι που μπορείς να ακολουθήσεις. Κάποιοι τομείς ασχολούνται περισσότερο με την έρευνα, ενώ άλλοι έχουν πρακτική εφαρμογή και στοχεύουν στην παροχή υποστήριξης. Όποια κι αν είναι η επιλογή σου, το σίγουρο είναι πως η εργασία σου θα έχει αντίκτυπο στην κοινωνία και θα σου προσφέρει μία πραγματικά ενδιαφέρουσα καριέρα.