Πότε σταματά ο δακτύλιος 2024; Ποιο το πρόστιμο;

Η Τροχαία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να συμμορφώνονται με τα περιοριστικά της κυκλοφορίας μέτρα στο κέντρο της Αθήνας

Πρόστιμο
Πρόστιμο

Ο δακτύλιος για το κέντρο της Αθήνας πάει διακοπές τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η παύση του μέτρου αφορά τον μικρό δακτύλιο που σχηματίζεται από τις εξής οδούς: Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Λ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλ. Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αλεξάνδρας.

Ώρες εφαρμογής του δακτυλίου

Οι ώρες και ημέρες εφαρμογής του δακτυλίου είναι από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη 7 το πρωί μέχρι 8 το βράδυ και την Παρασκευή 7 το πρωί μέχρι 3 το μεσημέρι.

Ο δακτύλιος της Αθήνας είναι ένα μέτρο για τη μείωση της κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας.

Εισήχθη για πρώτη φορά το 2004 και ισχύει από τις 7:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ., Δευτέρα έως Παρασκευή.

Τα οχήματα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε μονό αριθμό επιτρέπονται να εισέλθουν στο κέντρο της Αθήνας τις μονές ημέρες του μήνα και τα οχήματα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε ζυγό αριθμό επιτρέπονται να εισέλθουν στο κέντρο της Αθήνας τις ζυγές ημέρες του μήνα.

Ο δακτύλιος ισχύει για όλα τα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των επιβατικών αυτοκινήτων, των φορτηγών, των λεωφορείων και των ταξί.

Εξαιρέσεις του δακτυλίου

Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις από τον δακτύλιο, όπως τα οχήματα που μεταφέρουν άτομα με αναπηρία, τα οχήματα που χρησιμοποιούν για επαγγελματικούς σκοπούς και τα οχήματα που ανήκουν σε κατοίκους του κέντρου της Αθήνας.

Ο δακτύλιος έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικός στη μείωση της κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, ο δακτύλιος έχει μειώσει την κυκλοφορία κατά 15%.

Ο δακτύλιος έχει επίσης βελτιώσει την ποιότητα του αέρα στο κέντρο της Αθήνας.

Ο δακτύλιος έχει επικριθεί από ορισμένους ως ένα μέτρο που δυσκολεύει την πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας.

Ωστόσο, η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει ότι ο δακτύλιος είναι απαραίτητος για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο κέντρο της Αθήνας.

Το μέτρο της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας ισχύει μέχρι τις 22 Ιουλίου 2024, όταν και θα πάψει προσωρινά για τρεις μήνες.

Ο δακτύλιος σταματά στις 22 Ιουλίου 2024 και ξεκινά στις 14 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Ποιο είναι το πρόστιμο στον δακτύλιο

Υπενθυμίζεται ότι το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο παραβίασης της απαγόρευσης εισόδου και κυκλοφορίας στον δακτύλιο ανέρχεται στο ύψος των 100 ευρώ.