Πότε είναι η μεγαλύτερη μέρα 2022;

Έχουμε ισημερία και σήμερα θα είναι η πιο μεγάλη μέρα

Ξεκινά το θερινό ηλιοστάσιο. Ξεκινά και τυπικά το καλοκαιράκι. Από την Τετάρτη ξεκινά να μικραίνει η μέρα. Η Τρίτη 21η Ιουνίου θα είναι η μεγαλύτερη ημέρα του 2022 και η πρώτη επίσημη ημέρα του καλοκαιριού, καθώς αύριο το μεσημέρι ξεκινά το θερινό ηλιοστάσιο.

Από εδώ και πέρα, στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας, οι ημέρες θα μικραίνουν σταδιακά, στην αρχή ανεπαίσθητα και από τον Αύγουστο πιο αισθητά, ενώ οι νύχτες θα μεγαλώνουν αντίστοιχα.

Από την άλλη, στο νότιο ημισφαίριο θα είναι η πρώτη ημέρα του χειμώνα.

Θερινό ηλιοστάσιο 2022: Η Τρίτη θα είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου - Ξεκινάει επίσημα το καλοκαίρι
Θερινό ηλιοστάσιο 2022: Η Τρίτη θα είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου – Ξεκινάει επίσημα το καλοκαίρι

Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.

Περίπου τρεις μήνες αργότερα, στις 21 Ιουνίου, ο Ήλιος φτάνει στο βορειότερο σημείο της εκλειπτικής από το οποίο θα αρχίσει πλέον να κατέρχεται, «τρεπόμενος» και πάλι προς τον ισημερινό. Το σημείο αυτό, στις 21 Ιουνίου, ονομάζεται θερινό τροπικό σημείο ή απλά θερινή τροπή, επειδή ο Ήλιος τρέπεται και πάλι προς τον ισημερινό και από την ημέρα αυτή αρχίζει το καλοκαίρι. Επειδή για μερικές ημέρες πριν και μετά τη θερινή τροπή ο Ήλιος φαίνεται να αργοστέκεται πάνω στην εκλειπτική σαν να είναι έτοιμος να σταματήσει, το θερινό τροπικό σημείο ονομάζεται επίσης και θερινό ηλιοστάσιο.