ΕΣΠΑ παιδικοί σταθμοί – ΚΔΑΠ: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις το 2022 στην ΕΕΤΑΑ;

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για κάνουν την εγγραφή των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ από την ΕΕΤΑΑ

Θα αναφερθούμε στα προηγούμενα χρόνια όσον αφορά τις αιτήσεις για τα ΚΔΑΠ για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει καθυστέρηση στις αιτήσεις.

Οι αιτήσεις για παιδικούς σταθμούς 2022 με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγινε μέσα στον μήνα Μάη με φυσική παρουσία ενός μόνου ατόμου ανά αίτηση στους δήμους.

Ο κάθε Δήμος ενημέρωνε τους πολίτες τους για την εγγραφή στους παιδικούς σταθμούς 2022.

Δικαίωμα εγγραφής στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς είχαν όλα τα παιδιά, τα οποία κατά την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του σταθμού, έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη ηλικία φιλοξενίας στο αντίστοιχο τμήμα του σταθμού.

Η διαδικασία εγγραφών – επανεγγραφών νηπίων και βρεφών για το σχολικό έτος 2022-23, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε στο τέλος του προηγούμενου μήνα στις 31/05/2022.

Τα προσωρινά αποτελέσματα ενδέχεται να βγουν στα μέσα καλοκαιριού. Θα εκδοθούν πρώτα τα προσωρινά όπου όσοι απορριφθούν, θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν ένσταση.

Για την εγγραφή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς κατά την περίοδο 2022-23 λαμβάνεται υπόψη η ηλικία που θα έχουν το Σεπτέμβριο 2022.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεγγραφή των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς είναι η τακτοποίηση των τροφείων 2021-22, ώστε να μην υπάρχουν οφειλές του συγκεκριμένου έτους. Τυχόν κενές θέσεις που προκύπτουν κατά την διάρκεια λειτουργίας από τα βρεφικά ή τα νηπιακά τμήματα, θα καλύπτονται από παιδιά που ανήκουν στην ίδια ηλικιακή ομάδα με αυτά που διαγράφηκαν και αν δεν υπάρχουν, θα καλύπτονται από εκπρόθεσμες αιτήσεις βάσει μοριοδότησης.

Οι ωφελούμενες επιλέγουν θέση σε δομή αντίστοιχη του voucher.
Ο κάθε Δήμος ενημερώνει τους πολίτες τους για την εγγραφή στους παιδικούς σταθμούς 2022.

Τέλος, τα voucher για παιδικούς σταθμούς θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για ένα σχολικό έτος, μέγιστης διάρκειας 11 μηνών. Για τους παιδικούς σταθμούς ξεκινά από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 έως την 31η Ιουλίου του 2023.

Όσον αφορά τα ΚΔΑΠ και τους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ, τo 2021 οι αιτήσεις είχαν ξεκινήσει στις 19 Ιουλίου και ολοκληρώθηκαν στις 8 Αυγούστου.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια με τα voucher σε ΚΔΑΠ και παιδικούς σταθμούς:




Στο μεταξύ θέμα ημερών είναι η έκδοση της νέας ΚΥΑ η οποία θα έχει διεύρυνση εισοδημάτων. Ακούγεται οτι αυτό θα γίνει τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Μέσα στον Ιούλιο, όλες οι μητέρες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα μάλλον θα κληθούν να υποβάλλουν αιτήσεις για την επιδότηση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια άλλη ενημέρωση ενώ το μόνο που έχει γνωστοποιηθεί είναι η ανακοίνωση στις 13 Ιουλίου για τους φορείς να λάβουν μέρος. Η επιδότηση αφορά τις μητέρες άνεργες ή εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα και μητέρες των υπαλλήλων του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. (α και β’ βαθμού).

Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι το συνολικό οικογενειακό δηλωθέν ετήσιο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2021, να μην υπερβαίνει τα 33.000 ευρώ για γονείς με έως δύο παιδιά, τα 36.000 ευρώ για έως τρία παιδιά, τα 39.000 ευρώ για έως τέσσερα παιδιά και τα 42.000 ευρώ από πέντε παιδιά και άνω.

Υπενθυμίζουμε ότι η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ Α.Ε. (www.eetaa.gr – paidikoi.eetaa.gr) με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων (κωδικών Taxisnet) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι ωφελούμενες επιλέγουν θέση σε δομή αντίστοιχη του voucher.

Οι δομές είναι για παροχή θέσεων φροντίδας βρεφών από 2 μηνών έως 2,5 ετών και νηπίων από 2,5 ετών, παροχή θέσεων φροντίδας παιδιών βρεφικής και προσχολικής ηλικίας και παιδιών με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών, παροχή θέσεων δημιουργικής απασχόλησης (ΚΔΑΠ), και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ.)

Η λειτουργία ξεκινά από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 έως την 31η Ιουλίου του 2023.