Πότε έχουμε την πανσέληνο Αυγούστου 2023;

πανσεληνοσ ιουνιου 2023

Το φεγγάρι ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες που έχουμε την ευκαιρία και το βλέπουμε είναι απίθανο.

Θα μας εντυπωσιάσει για ακόμη μια φορά η πανσέληνος του Αυγούστου που θα φτάσει στην κορύφωσή της τα μεσάνυχτα στον ουρανό.

Και ο Αύγουστος έχει ωραίο φεγγάρι. Κάθε μήνα έχουμε και μία πανσέληνο.

Πανσέληνος Αυγούστου: Πότε θα δούμε στον ουρανό το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου»

Την 1η Αυγούστου ήρθε η πανσέληνος Αυγούστου 2023 . Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία η σελήνη, ο μοναδικός δορυφόρος της Γης, φαίνεται “πασιφαής”.

Η Πανσέληνος ήταν ορατή στον νυχτερινό ουρανό από τις πρώτες βραδινές ώρες της 1ης Αυγούστου.

Έρχεται και άλλη πανσέληνος

Η δεύτερη πανσέληνος για τον Αύγουστο του 2023 πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Αυγούστου, με την κορύφωση να σημειώνεται στις 04:35 τα ξημερώματα.

Στις 31 Αυγούστου και όσον αφορά τον ελλαδικό χώρο, η δύση του ηλίου θα λάβει χώρα περίπου στις 19:55 το απόγευμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φεγγάρι θα φαίνεται πλήρες και την προηγούμενη, καθώς και την επόμενη νύχτα, επομένως θα απολαύσουμε συνολικά για 3 νύχτες το θέαμα της ολόγιομης Σελήνης.

Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρο το στραμμένο προς την Γη ημισφαίριό της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος στον ουρανό.

Στη φάση της Πανσελήνου η Σελήνη διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό.

Συνεπώς την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Η πανσέληνος αποκαλείται στην κοινή γλώσσα ή στη λογοτεχνία και ολόγιομο φεγγάρι.

Το φεγγάρι του Οξύρρυγχου

Η Πανσέληνος του Αυγούστου έλαβε το όνομα Φεγγάρι του Οξύρρυγχου, επειδή εκείνη την εποχή οι ιθαγενείς της Αμερικής ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, που είναι γνωστό και ως Μουρούνα.

Επιπλέον, είχαν ονομάσει αναλόγως την εποχή και τα υπόλοιπα φεγγάρια.

Χαρακτηριστικά, η Πανσέληνος του Ιανουαρίου ονομάζεται Φεγγάρι του Λύκου.

Του Φεβρουαρίου λέγεται Φεγγάρι του Χιονιού, του Μαρτίου Φεγγάρι του Σκουληκιού, του Απριλίου καλείται Ροζ Φεγγάρι και του Μαΐου λέγεται Φεγγάρι του Λουλουδιού.

Τον Ιούνιο ανατέλλει το Φεγγάρι της Φράουλας, του Ιουλίου λέγεται Φεγγάρι της Αστραπής, του Σεπτέμβρη Φεγγάρι της Σοδειάς, του Οκτώβρη Φεγγάρι των Κυνηγών, του Νοέμβρη Παγωμένο Φεγγάρι και του Δεκέμβρη Κρύο Φεγγάρι.