
Μετά την 25η Μαρτίου, που από τον νόμο έχει καθοριστεί ως υποχρεωτική αργία, οι περισσότεροι αναζητούν πότε θα έχουν ξανά την ευκαιρία να ξεκουραστούν.
Η προσοχή, λοιπόν, στρέφεται κατά κύριο λόγο στο Πάσχα που πλησιάζει μετά. Το 2024 πέφτει πιο αργά σε σύγκριση με το 2023.
Και το Πάσχα 2024 πέφτει πάνω στην άνοιξη που είναι μια εποχή που έχουμε συνδέσει άρρηκτα με την πιο σημαντική γιορτή της Ορθοδοξίας.
Ολόκληρη η χώρα, το Πάσχα, πενθεί κατά την Μεγάλη Εβδομάδα και γιορτάζει το βράδυ της Ανάστασης και την ημέρα του Πάσχα. Σαϊτοπόλεμοι, τυμπανοκρουσίες, πυροτεχνήματα και σπάσιμο σταμνών, φαναράκια που αιωρούνται, τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα είναι πολλά και εντυπωσιακά όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο.
Μέρες πριν, στο ημερολόγιο έρχεται η Εργατική Πρωτομαγιά αλλά δεν ξέρουμε αν δημιουργείται τριήμερο μιας και πέφτει την Μεγάλη Εβδομάδα.
άνοιξη είναι μια εποχή που έχουμε συνδέσει άρρηκτα με την πιο σημαντική γιορτή της Ορθοδοξίας, το Πάσχα. Ολόκληρη η χώρα πενθεί κατά την Μεγάλη Εβδομάδα και γιορτάζει το βράδυ της Ανάστασης και την ημέρα του Πάσχα. Σαϊτοπόλεμοι, τυμπανοκρουσίες, πυροτεχνήματα και σπάσιμο σταμνών, φαναράκια που αιωρούνται, τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα είναι πολλά και εντυπωσιακά.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την νομοθεσία, τα σχολεία θα κλείσουν για τις διακοπές Πάσχα δύο μέρες πριν την Κυριακή των Βαϊων και θα ανοίξουν πάλι οκτώ μέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα που είναι γεμάτη από ευχές.
Πότε είναι το Πάσχα 2024;
Πότε θα είναι το Πάσχα 2024, 2025, 2026 όπου έρχεται η γιορτή της αγάπης;
Πρόβλημα προκύπτει και με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, το οποίο χρησιμοποιείται από τον Δυτικό Κόσμο, με αποτέλεσμα να γιορτάζουν σε διαφορετικές ημερομηνίες το Πάσχα Καθολικοί και Ορθόδοξοι.
Πιο αναλυτικά, οι 12 σεληνιακοί μήνες δεν αποδίδουν ένα πλήρες ηλιακό έτος, με αποτέλεσμα 24 φορές μέσα σε έναν αιώνα να πρέπει να προστίθεται μία επιπλέον ημέρα στον μήνα Φεβρουάριο, ώστε να έρχεται σε μερικό συγχρονισμό το ημερολόγιο με το ηλιακό έτος.
Στις μέρες μας, οι Ρωμαιοκαθολικοί και οι περισσότεροι Προτεστάντες γιορτάζουν το Πάσχα μετά τις 21 Μαρτίου του Γρηγοριανού Ημερολογίου.
Ωστόσο, οι Ορθόδοξοι χρησιμοποιούν την παλαιότερη εκδοχή του ημερολογίου, γνωστή και ως «Ιουλιανού», προκειμένου να καθορίσουν κάθε χρόνο την ημερομηνία του Πάσχα και άλλων εορτών.
Συγκεκριμένα τα επόμενα 10 χρόνια (μέχρι το 2031) το Πάσχα θα εορτασθεί στις εξής ημερομηνίες: 2024: 5 Μαΐου, 2025: 20 Απριλίου, 2026: 12 Απριλίου, 2027: 2 Μαΐου, 2028: 16 Απριλίου, 2029: 8 Απριλίου, 2030: 28 Απριλίου και 2031: 13 Απριλίου.
Με τη γιορτή αυτή της Ανάστασης του Ιησού ξαναγεννιέται η φύση και η ίδια η ζωή.
Μετά την νηστεία έρχεται το παραδοσιακό πλέον σούβλισμα του αρνιού με το τσούγκρισμα των αυγών. Αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα για την Κυριακή του Πάσχα σε όλην την Ελλάδα.
Το έθιμο προέρχεται από το εβραϊκό Πάσχα και το έθιμο του θυσιαζόμενου αμνού με το αίμα των οποίων έβαφαν τις πόρτες τους κατ’ αναπαράσταση της νύχτας της εξόδου από την Αίγυπτο. Οι πιστοί μοιράζονται το αρνί του Πάσχα που συμβολίζει τον Χριστό, o οποίος θυσιάστηκε για μας.