Πόνος στον αυχένα: Πού μπορεί να οφείλεται;

Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που εμφανίζονται σε εργαζομένους παντός κλάδου είναι ο πόνος στον αυχένα. Από τον πιο ελαφρύ πόνο μπορεί να εμφανιστεί μετά από μια πολύωρη «συνεδρία» στον υπολογιστή έως και τον πιο οξύ πόνο που μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως το μούδιασμα, πρόκειται για μια κατάσταση που χρήζει ιατρικής εξέτασης. Μόνο ένας ορθοπεδικός μπορεί να κάνει πλήρη διάγνωση της κατάστασής μας, και να μας δώσει τις απαιτούμενες οδηγίες για τη βελτίωσή της.

Τι δημιουργεί πόνο στον αυχένα;

Υπάρχει μια πληθώρα αιτιών για την πρόκληση πόνου στον αυχένα. Οι πιο συχνές από αυτές είναι η λάθος στάση σώματος κατά τη διάρκεια της εργασίας ή και του ύπνου. Το «καμπούριασμα», όσο κι αν μας το ανέφεραν σε υπερβολικό βαθμό οι γονείς μας όταν ήμασταν παιδιά, είναι ο συνήθης ύποπτος για τον πόνο στον αυχένα στα ενήλικα χρόνια. Άλλες αιτίες μπορεί να έχουν να κάνουν με την έλλειψη φυσικής άσκησης ή την υπερβολική και λάθος εκτελεσμένη άσκηση, που είναι ικανή να τραυματίσει τον αυχένα.

Εκτός και από κληρονομικούς παράγοντες, υπάρχουν και οι ψυχολογικοί, όπως το υπερβολικό άγχος. Μαζί και με τις πιθανότητες τραυματισμού, οι αιτίες ενός πόνου στον αυχένα «μαζεύονται» πολλές, κι εμείς δεν είμαστε σε καμία περίπτωση αυτοί που θα «αποφασίσουμε» ποια μας ταιριάζει. Ένας εξειδικευμένος ορθοπεδικός, μαζί με το ιατρικό ιστορικό μας και μια κλινική εξέταση μπορεί να κρίνει ποια διάγνωση αντιστοιχεί σε εμάς.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η αντιμετώπιση του πόνου στον αυχένα χρειάζεται ορθοπεδική εκτίμηση. Με γνώμονα τη διάγνωση, ο ορθοπεδικός μπορεί να προτείνει τη σωστή στάση σώματος που πρέπει να εφαρμόζουμε, κάποια φαρμακευτική αγωγή, ένα σύνολο ασκήσεων που μπορούν να ενδυναμώσουν τον αυχένα ή και την προσθήκη ενός νάρθηκα που θα πρέπει να φοράμε για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Πώς μπορούμε να τον αποφύγουμε;

Σίγουρα, η αποφυγή «καμπουριαστής» στάσης μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή ή κατά την ανάγνωση είναι η πρώτη λύση που θα μας εξασφαλίσει την αποφυγή του πόνου. Επίσης, τσάντες τύπου backpack με ανατομική πλάτη αντί για τσάντες ταχυδρόμου που επιβαρύνουν άνισα τη σπονδυλική μας στήλη είναι μια επένδυση που θα μας γλιτώσει από τον πόνο. Φυσικά, η αποφυγή έκθεσης σε ρεύματα αέρα και η εξασφάλιση φυσιολογικών θερμοκρασιών είναι εξίσου σημαντικές λύσεις. Σύμμαχός μας μπορεί να σταθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου ένα μαξιλάρι που θα στηρίζει σωστά τον αυχένα, όπως και η αποφυγή όσο το δυνατόν περισσότερο του άγχους.

Τις όποιες οδηγίες και λύσεις για την αντιμετώπιση του πόνου στον αυχένα μπορεί μόνο ο ορθοπεδικός μας να μας δώσει. Τον συμβουλευόμαστε εγκαίρως, πριν το πρόβλημά μας γίνει μόνιμο και επιλέγουμε ένα ορθοπεδικό στην περιοχή μας, π.χ. ορθοπεδικός Χαλκίδα προκειμένου να μπορούμε να τον επισκεπτόμαστε ό,τι και αν χρειαστεί.