Αργία
Αργία

Πότε είναι η Τσικνοπέμπτη 2024; Είναι αργία;

Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη το 2024 – Τι τρώμε και ποια τα έθιμα

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια γιορτή αφιερωμένη στους καλοφαγάδες. Την ημέρα αυτή είναι αδύνατο να βγεις μια βόλτα και να μην μυρίσεις την τσίκνα
Είναι αργία η Τσικνοπέμπτη 2024;

Μια ωραία μέρα στο πνεύμα των απόκριων είναι η Τσικνοπέμπτη και πολλοί ρωτούν αν είναι αργία και πότε πέφτει το 2024. Στις 7 Μαρτίου 2024, πέφτει η Τσικνοπέμπτη ενώ του χρόνου πέφτει στις 27 Φεβρουαρίου.

Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη ονομάζεται η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά. Την ίδια ώρα και η τσίκνα είναι διάχυτη παντού.

Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομα της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.

Η Τσικνοπέμπτη και το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευση της.

Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού.

Την Τσικνοπέμπτη, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Η Καθαρά Δευτέρα είναι στις 18 Μαρτίου 2024.

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια μέρα προετοιμασίας για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής που ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα.

Οι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρέατος για να γεμίσουν τις αποθήκες τους με ενέργεια πριν από τη νηστεία.

Ποια τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης;

Στην Ελλάδα, η Τσικνοπέμπτη είναι μια ευκαιρία για γιορτή και διασκέδαση. Τα σπίτια και τα εστιατόρια γεμίζουν με ανθρώπους που ψήνουν και τρώνε κρέας.

Είναι επίσης μια μέρα για να συναντηθούν οι φίλοι και η οικογένεια και να περάσουν χρόνο μαζί.

Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, η Τσικνοπέμπτη συνοδεύεται από παραδοσιακές εκδηλώσεις. Στην Κοζάνη, για παράδειγμα, οι άνθρωποι ανάβουν φωτιές στους δρόμους και χορεύουν γύρω τους.

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια αγαπημένη γιορτή για τους Έλληνες. Είναι μια μέρα για να απολαύσουν το κρέας και να γιορτάσουν την αρχή της Αποκριάς.

Τι τρώμε την Τσικνοπέμπτη;

Μπριζολάκια, παϊδάκια, μπιφτέκια, λουκάνικα, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, και γενικά ό,τι κρέας μπαίνει στη σχάρα ή στη σούβλα.

Η Τσικνοπέμπτη δεν είναι αργία αλλά συνήθως πολλές επιχειρήσεις από το μεσημέρι και έπειτα κάθονται και ψήνουν για να τηρήσουν το έθιμο.

Η επόμενη αργία είναι σε 11 μέρες με την Καθαρά Δευτέρα να είναι στις 18 Μαρτίου 2024.