Πότε στολίζουμε δέντρο τα Χριστούγεννα 2024

δεντρο, χριστουγεννα 2023

Χριστούγεννα χωρίς Χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι σαν φαγητό χωρίς αλάτι. Πριν τις γιορτές στολίζουμε το δέντρο των Χριστουγέννων.

Έχετε αναρωτηθεί για το πότε στολίζουμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο; Υπάρχει μια στάνταρ ημερομηνία ή όλα γίνονται τυχαία;

Τα Χριστούγεννα έρχονται και πολλοί ρωτούν ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να στολίσουν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι τους.

Πολλοί θα πουν ότι στολίζουμε το δέντρο όποτε μας αρέσει εμάς. Υπάρχουν οικογένειες που συνήθως το στολίζουν του Αγίου Νικολάου. Υπάρχουν και οικογένειες που το στολίζουν από τον Νοέμβριο.

Μπορεί η απάντηση πολλών να είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός, η παράδοση, όμως, έχει ημερομηνία για τον στολισμό του δέντρου.

Η παράδοση μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε το στόλισμα του δέντρου 40 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, οπότε εάν κάνετε τους υπολογισμούς, είστε έτοιμοι να γεμίσετε Αγιους Βασίληδες το σπίτι.

Πότε εμφανίστηκε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Ο στολισμός του δένδρου είναι καθαρά συμβολικός της ευτυχίας των ανθρώπων και της φύσεως με τη γέννηση του Ιησού.

Σύμφωνα με ερευνητές του αντικειμένου, το πρώτο στολισμένο δένδρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539 και τα πρώτα στολίδια ήταν συσκευασμένα φαγητά ή είδη ρουχισμού.

Κατά την παράδοση ο πρώτος που στόλισε δέντρο ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος. Έχει εκφραστεί όμως και η άποψη ότι το έθιμο έχει ανατολίτικη προέλευση.

Στην Ελλάδα το έθιμο αυτό του έλατου ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ήρθε για πρώτη φορά με τον Βαυαρό Βασιλιά Όθωνα το 1833.

Αρχικά στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου και εν συνεχεία στην Αθήνα, όπου οι κάτοικοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν. Σημειώνεται ότι στη Γαλλία ως έθιμο εισήχθηκε αρκετά χρόνια μετά από ό,τι στην Ελλάδα από την Κόμισσα της Ορλεάνης.

Πότε στολίζουν οι περισσότεροι το δέντρο;

Εάν είστε από εκείνους που αγαπούν τα Χριστούγεννα και λατρεύουν να περνούν ώρες μπροστά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και να χάνονται στη μαγεία του, τότε ετοιμαστείτε να στολίσετε. Το να βλέπετε κάθε μέρα το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, επιδρά θετικά στην ψυχολογία σας. Ιδίως τα παιδιά, περνούν τέλεια όταν αντικρίζουν τα λαμπιόνια και τα στολίδια. Μαγικές εικόνες που μένουν στην μνήμη τους και θα τις θυμούνται για μια ζωή.

Υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων που περιμένουν μια συγκεκριμένη ημερομηνία για να κάνουν το στόλισμα. Έτσι κάθονται και περιμένουν τη γιορτή του Αγίου Νικολάου για να στολίσουν, ωστόσο, η παράδοση επιτρέπει το στόλισμα του δέντρου 40 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα!

Μπορείτε, λοιπόν, να στολίσετε το σπίτι σας γύρω στις 16 Νοεμβρίου. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ο χριστουγεννιάτικος στολισμός ανεβάζει τη διάθεση.

Και κάτι άλλο, να μην σε πάρει από κάτω όταν περάσουν οι γιορτές. Ενυδάτωσε το σώμα σου, άκουσε μουσική, διάβασε αν θέλεις.

Αλλά ακόμα κι αν δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, συγχώρεσε τον εαυτό σου και επίτρεψε του το δικαίωμα να ξεκουραστεί.

Ορισμένες φορές το σώμα μας μας στέλνει ηχηρά μηνύματα, που δυσκολευόμαστε να ακούσουμε ή τα ακούμε με καθυστέρηση. Και μην πέσεις ψυχολογικά. Έρχονται καλύτερες μέρες. Έρχονται εκπτώσεις τον Γενάρη, τριώδιο και πέταγμα χαρταετού.