εκκλησια.jpg

Άγιος Διονύσιος Ζακύνθου: Πότε γιορτάζει – 24 Αυγούστου και 17 Δεκεμβρίου

Άγιος Διονύσιος Ζακύνθου: Η ζωή, το θαύμα και οι δύο γιορτές του

AI Takeaways
  • Γέννηση: Το 1547 στον Αιγιαλό Ζακύνθου ως Γραδενίγος Σιγούρος από αριστοκρατική οικογένεια.
  • Αναγνώριση: Άγιος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1703, το λείψανο του βρέθηκε άφθαρτο.
  • Οι 2 γιορτές: 24 Αυγούστου η μεταφορά του λειψάνου από Στροφάδες στη Ζάκυνθο και 17 Δεκεμβρίου η κοίμηση του.

Δύο φορές τον χρόνο χτυπούν πανηγυρικά οι καμπάνες στη Ζάκυνθο για τον προστάτη της, τον Άγιο Διονύσιο. Η ιστορία του είναι γεμάτη αρχοντιά, συγχώρεση και θαύματα που φτάνουν μέχρι σήμερα.

Ποιος ήταν ο Άγιος Διονύσιος Ζακύνθου

Γεννήθηκε το 1547 στην παραλιακή περιοχή του Αιγιαλού της πόλης της Ζακύνθου. Το βαπτιστικό του όνομα ήταν Γραδενίγος Σιγούρος. Προερχόταν από πλούσια οικογένεια με καταγωγή από τη Δύση, με προγόνους Καθολικούς, που είχε μεγάλη γαιοκτησία. Ο πατέρας του Μούκιος και η μητέρα του Παυλίνα απέκτησαν αριστοκρατικό τίτλο πολεμώντας με τους Βενετούς κατά των Τούρκων. Είχε άλλα δύο αδέλφια.

Από μικρός έλαβε επιμελημένη χριστιανική ανατροφή και δάσκαλο για τα εκκλησιαστικά γράμματα. Αργότερα αφιερώθηκε στην εκκλησία και μόνασε.

Η κοίμηση και το άφθαρτο λείψανο

Τα τελευταία χρόνια αποσύρθηκε στο μοναστήρι της Αναφωνήτριας. Εκεί εκοιμήθη στις 17 Δεκεμβρίου 1622 σε ηλικία 75 ετών. Όταν έγινε η εκταφή, τρία χρόνια μετά, το σώμα του ήταν άφθαρτο και ευωδίαζε.

Τον 18ο αιώνα, Τούρκοι επιτέθηκαν στα Στροφάδια όπου φυλασσόταν και έκοψαν τα χέρια του λειψάνου. Μετά από αυτό, το ιερό σκήνωμα μεταφέρθηκε στη Ζάκυνθο, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου.

Πότε γιορτάζει ο Άγιος Διονύσιος

  • 24 Αυγούστου: Η μεγάλη γιορτή της Μετακομιδής του Ιερού Σκηνώματος από τα Στροφάδια στη Ζάκυνθο το 1717. Τότε γίνεται και η μεγάλη λιτανεία.
  • 17 Δεκεμβρίου: Η ημέρα της Κοιμήσεως του Αγίου.