Τι είναι αλλαντίαση και σε ποιες τροφές είναι επικίνδυνες;

αλλαντιαση, τροφεσ

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum.

Η τοξίνη εμποδίζει τη νευρική λειτουργία, προκαλώντας αδυναμία και παράλυση. Η αλλαντίαση μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να προσβληθεί κάποιος από αλλαντίαση. Βέβαια κύρια αιτία, είναι από τις τροφές.

Η πιο κοινή μορφή είναι η τροφιμογενής αλλαντίαση, η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν την τοξίνη.

Οι τροφές που μπορεί να περιέχουν αλλαντίαση περιλαμβάνουν κονσερβοποιημένα τρόφιμα, καπνιστά ψάρια, σπιτικά τυριά, σπιτικές σάλτσες και φρούτα και λαχανικά που έχουν διατηρηθεί σε αλάτι ή ξίδι.

Η αλλαντίαση μπορεί επίσης να προκληθεί από τη μόλυνση ενός τραύματος με το βακτήριο Clostridium botulinum. Αυτός ο τύπος αλλαντίασης είναι γνωστός ως τραυματική αλλαντίαση.

Η αλλαντίαση μπορεί επίσης να προκληθεί από την εισπνοή της τοξίνης. Αυτός ο τύπος αλλαντίασης είναι γνωστός ως εισπνευστική αλλαντίαση. Η εισπνευστική αλλαντίαση είναι η πιο σπάνια μορφή της νόσου.

Τα συμπτώματα της αλλαντίασης αρχίζουν συνήθως μέσα σε 18-36 ώρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής.

Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν θαμπή όραση, βλεφαρόπτωση, βραδυγλωσσία, ξηροστομία και αδυναμία.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η αλλαντίαση μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση των αναπνευστικών μυών, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την αλλαντίαση. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιτοξινών που βοηθούν στην εξουδετέρωση της τοξίνης. Τα αντιτοξίνες χορηγούνται ενδοφλεβίως.

Εάν πιστεύετε ότι έχετε αλλαντίαση, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό. Η έγκαιρη ιατρική φροντίδα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παράλυσης και του θανάτου.

Εύβοια: Την αγωνία που έζησε δεν θα την ξεχάσει ποτέ

Προσοχή σε αυτή την απάτη που γίνεται στην Εύβοια

Ακολουθήστε το newse στο Google News  και στο viber   για να μάθετε πρώτοι όλες τις προκηρύξεις και τα επιδόματα