Όσοι γονείς έχουν παιδιά πάνω από 12 ετών θα βιώσουν κάτι το πρωτόγνωρο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και τον ΑΦΜ. Έρχεται η χορήγηση ΑΦΜ σε όλα τα ανήλικα τέκνα που σχεδιάζεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο του νέου της Επιχειρησιακού Σχεδίου, που στόχο έχει τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο όλων των φορολογουμένων.
Όπως όλοι θυμόμαστε, τα προηγούμενα χρόνια πηγαίναμε μόνοι μας στην εφορία εφόσον είμασταν πάνω από 18 ετών και είχαμε εισόδημα και κάναμε αίτηση για να πάρουμε αριθμό φορολογικού μητρώου.
Υπήρχαν περιπτώσεις πολιτών που έβγαζαν αριθμό μητρώου για την εφορία σε περίπτωση που αποκτούσαν χρήματα σε οποιαδήποτε ηλικία. Υπήρχαν περιπτώσεις που κάποιοι πολίτες έβγαζαν ΑΦΜ όταν γίνονταν και 25 ετών!
Ηλεκτρονική έκδοση ΑΦΜ ανηλίκου: Πότε ισχύει;
Αν υπάρχουν παιδιά πάνω από 12 ετών θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν και τον ΑΦΜ.
Από την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023, ξεκίνησε η έκδοση ΑΦΜ ανήλικου. Πρώτοι ξεκινούν οι ανήλικοι που έχουν ή θα έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τις 31/12/2023.
Θα αποκτήσουν ΑΦΜ, αυτόματα, με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του 2022 και τα στοιχεία ΑΜΚΑ των γονέων, όπως επαληθεύονται από το Μητρώο Πολιτών.
Η έκδοση ΑΦΜ ανήλικου, επιτυγχάνεται μέσω ειδικής διαλειτουργικότητας που αναπτύχθηκε.
Πρόκειται για μία συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ), και ανταλλαγής δεδομένων με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης ΑΦΜ, για τα ανήλικα τέκνα που θα ταυτοποιούνται μέσα από την παραπάνω ψηφιακή διαδικασία, και οι δύο γονείς θα ενημερώνονται για το ΑΦΜ, που αποδόθηκε στο τέκνο.
Υπάρχει υπεύθυνη δήλωση για έκδοση ΑΦΜ ανήλικου;
Δεν υπάρχει κάποια υπεύθυνη δήλωση για να κάνουν έτσι ώστε να αποδοθεί ο αριθμός μητρώου ανήλικου. Στο παρελθόν υπήρχε αυτή η διαδικασία. Από το 2023, όλα απλοποιούνται.
Δεν θα πρέπει οι γονείς να κάνουν κάτι για την έκδοση ΑΦΜ ανήλικου. Θα ενημερώνονται με δύο τρόπους.
Πρέπει να επισκεφθούμε τα Κεπ για έκδοση ΑΦΜ ανήλικου;
Δεν χρειάζεται ούτε τα ΚΕΠ να επισκεφθείτε για την έκδοση του ΑΦΜ. Στο παρελθόν για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζονταν έντυπο δήλωσης-μεταβολής ατομικών στοιχείων Δ210, και πιστοποιητικό γέννησης αν δεν υπήρχε ταυτότητα.
Χρειάζονταν επίσης και φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή φωτοαντίγραφο διαβατηρίου και άδεια παραμονής για αλλοδαπούς.
Τέλος, στην έκδοση ΑΦΜ σε ανήλικο τέκνο έπρεπε να υπήρχε συναίνεση με υπογραφή και από τους 2 γονείς. Εάν οι γονείς ήταν διαζευγμένοι, η έκδοση ΑΦΜ μπορούσε να γίνει από τον γονεα που είχε απόφαση για τη γονική μέριμνα και την επιμέλεια του τέκνου.
Πως θα ενημερωθούν οι γονείς για τον ΑΦΜ των παιδιών τους;
Θα ενημερώνονται μέσω ηλεκτρονικής ειδοποίησης, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην ψηφιακή πύλη myAADE.
Αν δεν πάρουν την ειδοποίηση στο email μπορούν να μπουν στα μηνύματα της ΑΑΔΕ.
Επιπλέον, τα στοιχεία του ΑΦΜ του ανηλίκου θα εμφανίζονται εφεξής ως «Σχετιζόμενος ΑΦΜ» στην εικόνα των σχέσεων φυσικού προσώπου των γονέων, στην ψηφιακή πύλη myAADE/ Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Φυσικού Προσώπου.
Εκτιμάται ότι με τη διαδικασία αυτή θα λάβουν ΑΦΜ πάνω από 350.000 ανήλικα τέκνα άνω των 12 ετών.
Τι αλλάζει στην ΑΑΔΕ με τον ΑΦΜ;
Στόχος της ΑΑΔΕ είναι, σε δεύτερη φάση, να χορηγήσει, με την ίδια διαδικασία, ΑΦΜ σε όλα τα ανήλικα τέκνα, από το πρώτο έτος της ηλικίας τους, που έχουν δηλωθεί από τους γονείς τους στις Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και μπορούν να ταυτοποιηθούν με την παραπάνω ψηφιακή διαδικασία.
Με τη νέα διαδικασία, διευκολύνονται σημαντικά οι γονείς, καθώς δεν θα χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση και να επισκέπτονται τη ΔΟΥ για να λάβουν ΑΦΜ τα ανήλικα τέκνα τους.
Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται η πληρέστερη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των γονέων και η δυνατότητα επαλήθευσης, ότι είναι δικαιούχοι των προβλεπόμενων ελαφρύνσεων, επιδομάτων κι ενισχύσεων.
Πρέπει να κάνουν φορολογική δήλωση τα ανήλικα τέκνα;
Σημειώνεται ότι η απόκτηση ΑΦΜ από ανήλικους δεν δημιουργεί την υποχρέωση τους για υποβολή φορολογικών δηλώσεων.
Παραπάνω βλέπετε τις δράσεις που έχει δρομολογήσει η ΑΑΔΕ είναι η νέα διαδικασία έκδοσης ΑΦΜ και κλειδαρίθμου και ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας ακόμα και για περιπτώσεις οφειλής με παρακράτηση.
Μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει διασύνδεση του Μητρώου ακινήτων με το κτηματολόγιο, μια νέα εφαρμογή για τον έλεγχο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, η προσυμπλήρωση δηλώσεων εισοδήματος από τα στοιχεία του myDATA.