28η Οκτωβρίου 2024 αργία: Ποια μαγαζιά είναι ανοιχτά

Όταν έχουμε ημέρα αργίας ποια μαγαζιά είναι συνήθως ανοιχτά

μαγαζια, 28 οκτωβριου, αργια
28η Οκτωβρίου 2024 αργία

Ποια μαγαζιά είναι ανοιχτά στις 28 Οκτωβρίου 2024 όταν έχουμε αργία; Ποια μαγαζιά είναι ανοιχτά την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024;

Η 28η Οκτωβρίου είναι αργία και πολλές επιχειρήσεις και μαγαζιά δεν θα λειτουργήσουν.

Μάλιστα όσοι δεν πρόλαβαν να πάνε σούπερ μάρκετ το Σάββατο, τότε θα περιμένουν μέχρι να ανοίξουν ξανά την Τρίτη.

Λόγω της εθνικής επετείου είναι κλειστά τα σούπερ μάρκετ, τα μαγαζιά του λιανεμπορίου, κομμωτήρια, υπηρεσίες περιποίησης κ.α.

Ποια μαγαζιά είναι ανοιχτά στις 28 Οκτωβρίου 2024;

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα μίνι μάρκετ, οι φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και όσα μαγαζιά δουλεύουν κανονικά τις Κυριακές και τις αργίες.

Η ημέρα της 28ης Οκτωβρίου πέφτει φέτος Δευτέρα, αλλά δεν είναι αργία για όλους τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι μισθωτοί εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν κατά την 28η Οκτωβρίου θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

-Οι ημερομίσθιοι θα πάρουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.

-Οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια, όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.

-Δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Το ημερομίσθιο της 28ης Οκτωβρίου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρηθεί, όμως, η μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), κανονισμό εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Μεταφέρεται ποτέ η αργία της 28ης Οκτωβρίου;

Δυστυχώς, η αργία της 28ης Οκτωβρίου δεν μεταφέρεται σε άλλη εργάσιμη και ας πέφτει Σάββατο. Το ίδιο ακριβώς θα ίσχυε και αν έπεφτε Κυριακή.