Άγιος Διονύσιος: Πότε γιορτάζει το 2024;

αγιου διονυσιου ζακυνθοσ ποτε γιορταζει

Άγιος Διονύσιος: Πότε γιορτάζει; Δύο φορές γιορτάζει ο Άγιος Διονύσιος Ζακύνθου.

Η πρώτη μέσα στο έτος πανήγυρις πραγματοποιείται στις 24 Αυγούστου, μνήμη της Μετακομιδής του Ιερού Σκηνώματος από τα νησιά Στροφάδες στη Ζάκυνθο, που συνέβη το 1717.

Η δεύτερη είναι στις 17 Δεκεμβρίου, οπότε τιμάται η μνήμη της Κοιμήσεως του Αγίου Διονυσίου, που συνέβη το 1622.

Ο Άγιος Διονύσιος ο Νέος ο Ζακύνθιος ήταν Έλληνας Ορθόδοξος Χριστιανός μοναχός και επίσκοπος.

Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1547 και πέθανε εκεί το 1622. Είναι ο πολιούχος Άγιος της Ζακύνθου και η μνήμη του τιμάται στις 24 Αυγούστου.

Ο Διονύσιος γεννήθηκε σε μια ευκατάστατη οικογένεια και έλαβε καλή μόρφωση. Από νεαρή ηλικία στράφηκε στη μοναχική ζωή και το 1571 έγινε μοναχός στη Μονή της Αναφωνήτριας στη Ζάκυνθο.

Το 1577 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1580 πρεσβύτερος. Το 1581 εξελέγη επίσκοπος Αιγίνης, αλλά παρέμεινε στη Ζάκυνθο και συνέχισε να υπηρετεί ως μοναχός στη Μονή της Αναφωνήτριας.

Ο Διονύσιος ήταν ένας πολύ σημαντικός πνευματικός ηγέτης και ήταν γνωστός για τη σοφία του, την ευσέβεια του και τη φιλανθρωπία του.

Έκανε πολλά για να βοηθήσει τους φτωχούς και τους ασθενείς και ήταν πάντα πρόθυμος να ακούσει και να βοηθήσει τους ανθρώπους που είχαν ανάγκη.

Ο Διονύσιος πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου 1622 σε ηλικία 75 ετών. Το λείψανό του ενταφιάστηκε στη Μονή της Αναφωνήτριας και σύντομα έγινε γνωστό για τα θαύματά του. Το 1763 ο Άγιος Διονύσιος ανακηρύχθηκε πολιούχος Άγιος της Ζακύνθου.

Η μνήμη του Αγίου Διονυσίου τιμάται κάθε χρόνο στις 24 Αυγούστου.

Την ημέρα αυτή, το λείψανό του λιτανεύεται στους δρόμους της Ζακύνθου και τελούνται πανηγυρικές εκδηλώσεις.

Ο Άγιος Διονύσιος είναι ένας από τους πιο αγαπητούς αγίους της Ορθοδοξίας και η ιστορία του είναι μια έμπνευση για όλους τους Χριστιανούς.