Γιορτή
Γιορτή

Πότε γιορτάζει ο Άγιος Φανούριος 2024; Πότε πάνε την Φανουρόπιτα στην εκκλησία;

Άγιος Φανούριος γιορτή 2024: Πότε τον γιορτάζει η εκκλησία; Πότε ετοιμάζουμε φανουρόπιτα και ποια η προσευχή;

Ο Άγιος Φανούριος είναι ένας από τους πιο γνωστούς αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η μνήμη του τιμάται στις 27 Αυγούστου.

Ο Άγιος Φανούριος ήταν ένας νεαρός στρατιώτης που έζησε τον 7ο αιώνα μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη. Υπήρξε θερμός χριστιανός και μαρτύρησε για την πίστη του.

Η ιστορία του Αγίου Φανουρίου είναι γνωστή από την εικόνα του, η οποία βρέθηκε το 1356 στη Ρόδο. Η εικόνα ήταν θαμμένη κάτω από έναν παλιό ναό και βρέθηκε από μια γυναίκα που αναζητούσε το χαμένο της παιδί. Η γυναίκα προσευχήθηκε στον Άγιο Φανούριο και το παιδί της βρέθηκε.

Ο Άγιος Φανούριος θεωρείται ο προστάτης Άγιος των χαμένων αντικειμένων και των αιχμαλώτων.

Πολλοί άνθρωποι προσεύχονται στον Άγιο Φανούριο για να τους βοηθήσει να βρουν τα χαμένα τους αντικείμενα ή για να γυρίσουν οι αγαπημένοι τους από τον πόλεμο.

Η μνήμη του Αγίου Φανουρίου είναι μια ευκαιρία για τους πιστούς να τιμήσουν τη μνήμη του και να προσευχηθούν για τη βοήθειά του.

Η Φανουρόπιτα

Είναι μια γιορτή του καλοκαιριού που συνοδεύεται από την Φανουρόπιτα. Να σημειωθεί ότι αρκετοί πιστοί την παραμονή της εορτής πηγαίνουν στις Εκκλησίες την φανουρόπιτα, την οποία έχουν φτιάξει μία ημέρα πριν.

Η Φανουρόπιτα δεν είναι για τον Άγιο Φανούριο αλλά για την σωτηρία της ψυχής της μητέρας του, που ήταν ένας δύστροπος άνθρωπος προκαλώντας προβλήματα με την συμπεριφορά της.

Η μνήμη του τιμάται στις 27 Αυγούστου και την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Φανούριος και Φανουρία. Με τον Άγιο Φανούριο συνδέεται ένα νηστίσιμο γλύκισμα, η φανουρόπιτα.

Κάθε χρόνο οι Εκκλησίες γεμίζουν πίτες φτιαγμένες από τις νοικοκυρές που τις πάνε στην εκκλησία, παραμονή της εορτής του.

Είναι οι γνωστές σε όλους μας «Φανουρόπιτες».

Πρόκειται για μια παράδοση που ξεκίνησε στη Ρόδο και επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.

Όσο για τον ίδιο τον Άγιο Φανούριο; Λέγεται πως αυτό δεν είναι καν το πραγματικό του όνομα, ενώ οι πληροφορίες που υπάρχουν για τον ίδιο και την ζωή του είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες.