Πότε είναι του Αγίου Δημητρίου 2024; Θα μεταφερθεί η αργία;

αγιου δημητριου 2023

Πότε είναι η γιορτή του Αγίου Δημητρίου το 2024 όπου γιορτάζει η Θεσσαλονίκη; Θα μεταφερθεί η αργία;

Από τους δημοφιλέστερους αγίους της Εκκλησίας. Είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης, στην πόλη που γεννήθηκε, έζησε και μαρτύρησε. Η μνήμη του εορτάζεται (και από τους Καθολικούς) στις 26 Οκτωβρίου

Φέτος η γιορτή του πέφτει το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2023. Σύμφωνα με την αγιολογική παράδοση, ο Άγιος Δημήτριος μαρτύρησε επί Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ.) όταν με την παρακίνηση του Γαλέριου, μέλους της Τετραρχίας, έλαβε χώρα ο πιο σκληρός διωγμός των Χριστιανών στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

Ο Δημήτριος ενίσχυε τους οικονομικά ανήμπορους συμπολίτες του.

Ο Άγιος Δημήτριος είναι ένας από τους πιο λαοφιλείς αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η μνήμη του γιορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας κάθε χρόνο στις 26 Οκτωβρίου.

Είναι πολιούχος άγιος της Θεσσαλονίκης και τιμάται επίσης σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Ορθόδοξης Ανατολής.

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 280 μ.Χ. σε μια ευκατάστατη οικογένεια. Από μικρός διακρίθηκε για την ευσέβειά του και τη φιλανθρωπία του.

Όταν έγινε ενήλικας, κατατάχθηκε στο ρωμαϊκό στρατό και γρήγορα ανήλθε σε υψηλή θέση.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Διοκλητιανού, ο Άγιος Δημήτριος διώχθηκε για τη χριστιανική του πίστη. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε, αλλά δεν αρνήθηκε την πίστη του. Τελικά, αποκεφαλίστηκε στις 26 Οκτωβρίου 306 μ.Χ.

Μετά τον θάνατό του, ο Άγιος Δημήτριος άρχισε να εμφανίζεται σε πολλούς ανθρώπους, κάνοντας θαύματα.

Ο πιο γνωστός θρύλος είναι αυτός της σωτηρίας των Θεσσαλονικέων από τη λαίλαπα. Σύμφωνα με τον θρύλο, μια μεγάλη λαίλαπα κατέστρεψε τη Θεσσαλονίκη. Ο Άγιος Δημήτριος εμφανίστηκε έφιππος πάνω σε ένα λευκό άλογο και έσωσε την πόλη από τη καταστροφή.

Σήμερα, ο Άγιος Δημήτριος είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς Αγίους της Ελλάδας. Η μνήμη του γιορτάζεται με λαμπρές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη, ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου είναι μια μεγάλη γιορτή, που διαρκεί αρκετές ημέρες.

Τέλος, δεν υπάρχει περίπτωση να μεταφερθεί η αργία της γιορτής του Αγίου Δημητρίου 2024.