Αίτηση επανεξέτασης στοιχείων στο κτηματολόγιο: Ποια η διαδικασία;

αιτηση επανεξετασησ στοιχειων κτηματολογιο

Παράταση δόθηκε για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, Αργολίδας, Κορινθίας και Εύβοιας, για τις οποίες λήγει η προθεσμία της προανάρτησης στο τέλος Αυγούστου.

Δεν είναι δύσκολη υπόθεση η επανεξέταση στοιχείων για το κτηματολόγιο 2023.

Η διαδικασία της ανάρτησης πραγματοποιείται πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στο γραφείο της Κτηματογράφησης.

Οι ιδιοκτήτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.

Απαραίτητος ο έλεγχος στην αίτηση επανεξέτασης στοιχείων κτηματολόγιου 2023

Πριν κάνουν οτιδήποτε θα πρέπει να δουν και να ελέγξουν την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους που βρίσκεται στον κτηματολογικό πίνακα.

Θα πρέπει να τσεκάρουν και τα όρια των γεωτεμαχίων τους στο κτηματολογικό διάγραμμα.

Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια.

Εάν δεν συμφωνούν τότε γίνεται η αίτηση επανεξέτασης στοιχείων.

Θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης (μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2023), ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.

Πιο συγκεκριμένα αν υπάρχουν προφανή σφάλματα (πχ λάθος πατρώνυμο, αριθμός συμβολαίου, αριθμός μεταγραφής, όροφος ή εμβαδόν διηρημένης ιδιοκτησίας) υποβάλετε ψηφιακά χωρίς κόστος εντός της προβλεπόμενης για κάθε περιοχή προθεσμίας.

Αν υπάρχουν πιο σοβαρά σφάλματα, (πχ εμβαδόν γεωτεμαχίου, όρια ιδιοκτησίας, αντικατάσταση (εκτοπισμός) δικαιωμάτων άλλου δικαιούχου (πλήρους/ψιλής κυριότητας, επικαρπίας) υποβάλετε, εντός της προβλεπόμενης για κάθε περιοχή προθεσμίας, ψηφιακά, επισυνάπτοντας τα ανάλογα έγγραφα που τεκμηριώνουν το αίτημά σας και καταβάλλοντας 5 Ευρώ μέσω κάρτας πληρωμών.

Κατ’ εξαίρεση και μετά από συνεννόηση με το Γραφείο Κτηματογράφησης μπορεί να υποβληθεί σε αυτό, μόνο με ραντεβού.