Αλλαγή Παρόχου Ηλεκτρικού Ρεύματος.Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά πολλοί ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις να προβαίνουν σε αλλαγή παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος. Η αλλαγή ρεύματος πρακτικά είναι μια διαδικασία σχετικά απλή. Ωστόσο όμως η απόφαση της αλλαγής αυτής γίνεται πιο δύσκολη στην διαδικασία της επιλογής.

Πότε όμως είναι η σωστή στιγμή για αλλαγή στο ρεύμα; Σίγουρα θα έλεγε κανείς ότι λίγο πριν την λήξη ενός ήδη υπάρχον συμβολαίου, μπορεί να εξεταστεί από έναν καταναλωτή αυτή η πιθανότητα, ειδικά δε όταν ο καταναλωτής αυτός δεν είναι ευχαριστημένος από τον πάροχο ενέργειας που έχει. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να εξετάσει τις ενναλακτικές του χωρίς να αγχώνεται για διάφορες χρεώσεις από την ξαφνική διακοπή του συμβολαίου.
Μία άλλη περίπτωση που αξίζει ίσως κάποιος να σκεφτεί μια ενδεχόμενη αλλαγή στον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος είναι όταν οι ειδήσεις της επικαιρότητας αρχίζουν και προμηνύουν ανατιμήσεις στην τιμή του ρεύματος. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα μπορούσε κάποιος να εξετάσει το ενδεχόμενο να προλάβει τις εξελίξεις και να καταφέρει να κλείσει ένα συμβόλαιο με σταθερή τιμή τιμολογίου. Μία άλλη ένδειξη, ότι ίσως έρθουν αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, είναι όταν ένας πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος αυξήσει ξαφνικά τις τιμές του. Αυτό συνήθως προμηνύει ότι έπεται τον ίδιο δρόμο να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που κάποιος «προλάβει» τις αυξήσεις και συνάψει ένα συμβόλαιο με σταθερή τιμή τιμολογίου, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» των συμβολαίων για να αποφύγει τις εκπλήξεις.

Μία πολύ καλή στιγμή για την αλλαγή στο ρεύμα μας είναι όταν ένας φθηνοτερος παροχος ρευματος «χτυπήσει την πόρτα μας». Πολύ απλά, όταν βρεθεί μια ευκαιρία να συνάψουμε ένα συμβόλαιο με ευνοϊκούς όρους και μεγάλη έκπτωση, που θα μας γλιτώσει αρκετά χρήματα από τον μηνιαίο προϋπολογισμό μας, τότε ίσως είναι η στιγμή για την αλλαγή αυτή. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση αυτή παίζει το αν δεσμευόμαστε ήδη από κάποιο άλλο συμβόλαιο. Σε περίπτωση που δεν δεσμευόμαστε με κάποιο συμβόλαιο τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Σε διαφορετική περίπτωση όπως θα πρέπει να εξετάσουμε το κόστος μιας ενδεχόμενης διακοπής και πόσο τελικά αυτό θα ήταν συμφέρον για εμάς την δεδομένη στιγμή. Κάποιες φορές, όταν η προσφορά που μας γίνεται πολύ δελεαστική και προσφέρεται στην αγορά για μικρό χρονικό διάστημα, τότε ίσως αξίζει να σκεφτούμε ακόμα και την πλήρωση του προστίμου διακοπής συμβολαίου με την εταιρεία ρεύματος που έχουμε, όταν η διαφορά στο τιμολόγιο αναμένεται να μας ωφελήσει μακροπρόθεσμα και να αποσβέσει άμεσα το κόστος της αλλαγής.

Ένας άλλος λόγος για να εξετάσει κανείς μια αλλαγή στο ρεύμα του, είναι και μία μετακόμιση. Η αλλαγή κατοικίας, αλλάζει πολλά δεδομένα στην κατανάλωση ενέργειας. Δεδομένα όπως η αλλαγή στα τετραγωνικά και στα δωμάτια του σπιτιού παίζουν όπως είναι φυσικό πολύ σημαντικό ρόλο. Εξίσου σημαντικό ρόλο όμως παίζουν και αλλαγές στα συστήματα θέρμανσης ή ακόμα και αλλαγές σε οικιακές συσκευές που μπορεί να ακολουθήσουν μια μετακόμιση. Το ίδιο ισχύει και για την αλλαγή επαγγελματικής στέγης. Σημαντικό είναι λοιπόν, σε ένα νέο τέτοιο ξεκίνημα να επαναξιολογηθούν σωστά οι νέες ενεργειακές ανάγκες.

Οι αλλαγές είναι συχνές στη ζωή. Όταν λοιπόν παίρνουμε μια απόφαση να συγκατοικήσουμε με έναν άλλο άνθρωπο ή να επεκτείνουμε την οικογένεια μας, τότε αυτόματα αλλάζει και η δαπάνη του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό μπορεί να προκύψει ακόμα και από κάποια αλλαγή στην εργασιακό μας βίο, που θα μας κάνει να περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Ένα παράδειγμα το οποίο ήρθε στη ζωή μας τον τελευταίο καιρό είναι τα φαινόμενα της τηλεργασία και της τηλεκπαίδευσης, τα οποία όλα δείχνουν ήρθαν για να μείνουν. Μέσα λοιπόν σε τέτοιες αλλαγές, πολλές φορές γεννιέται η ανάγκη να κάνουμε μια νέα σύμβαση για την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο θα ταιριάζει περισσότερο με τις νέες συνθήκες της ζωής μας.

Επιπρόσθετα, είναι αλήθεια ότι πέρα από μία προσφορά ρεύματος η οποία μπορεί να είναι πολύ συμφέρουσα, υπάρχουν και άλλα κριτήρια που οδηγούν έναν καταναλωτή στη διαδικασία αλλαγής παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος. Τα κριτήρια αυτά έχουν να κάνουν με την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει μία εταιρεία ρεύματος, με το επίπεδο εξυπηρέτησης πελάτων, με τις διευκολύνσεις πληρωμών καθώς επίσης και με άλλους ευνοϊκούς όρους που μπορεί να παρέχει με το συμβόλαιο της.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι ναι μεν η επιλογή νέου προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος θεωρείται μια περίπλοκη υπόθεση, ωστόσο πρακτικά, η αλλαγή αυτή όταν την αποφασίσουμε δεν είναι μια δύσκολη διαδικασία και συνήθως χρειάζονται λίγες μόνο μέρες. Αυτό συμβαίνει γιατί και η αγορά της ενέργειας ευνοεί την εναλλαγή, αλλά και η συμπεριφορά των καταναλωτών έχει πλέον αλλάξει και την αποζητά πλέον πιο εύκολα.