Ανακυκλώνω αλλάζω συσκευή αίτηση: Ποια τα νεότερα;

ανακυκλωνω αλλαζω συσκευη αιτηση 2023

Τον Ιούνιο ξεκίνησε η αίτηση της πλατφόρμας ανακυκλώνω αλλάζω συσκευή, για να δοθούν χρήματα ύψους 100 εκατ. ευρώ σε 350.000 νοικοκυριά ως επιδότηση.

Μέσω του προγράμματος ανακυκλώνω αλλάζω συσκευή, επιδοτείται η αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών (ψυγεία, κλιματιστικά, καταψύκτες) με νέες, χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης.

Στην αρχή του 2023 έγινε η ένταξη επιπλέον 54.680 ωφελούμενων στο πρόγραμμα ανακυκλώνω αλλάζω συσκευή, από την υπάρχουσα λίστα επιλαχόντων.

Μετά και την ένταξη νέων ωφελούμενων του ανακυκλώνω αλλάζω συσκευή , δίνεται η δυνατότητα συνολικά σε χιλιάδες δικαιούχους να αντικαταστήσουν τις παλιές ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές τους, με νέες, ενεργειακά αποδοτικότερες, αριθμός που αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% όσων έχουν κάνει αίτηση στο πρόγραμμα μέχρι σήμερα.

Αρχές Απριλίου 2023, άλλα 105.000 νοικοκυριά εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», από την υπάρχουσα λίστα επιλαχόντων και οι ωφελούμενοι έλαβαν μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που καταχώρησαν κατά τη δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», έχει σχεδόν διπλασιαστεί, με τους συνολικούς πόρους να αγγίζουν τα 287 εκατ. ευρώ.

Τον Ιούνιο έχουμε και άλλους δικαιούχους. Επιπλέον 44.660 νοικοκυριά μπαίνουν στο πρόγραμμα, τα οποία προέρχονται από την υπάρχουσα λίστα επιλαχόντων.

Διευκρινίζεται πως οι νέοι ωφελούμενοι ειδοποιούνται με προσωπικό μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα.

Θα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι δικαιούχοι ότι θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν 3 ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, με νέες πιο αποδοτικές.

Η επιδότηση του ανακυκλώνω αλλάζω συσκευή, ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου και αφορά την αγορά κλιματιστικού, ψυγείου ή καταψύκτη.

Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη.

Ειδικότερα, για τους σκοπούς του Προγράμματος ανακυκλώνω αλλάζω συσκευή, επιτρέπεται η επιχορήγηση:

-κλιματιστικού (κατηγορία 1) προς αντικατάσταση παλαιού κλιματιστικού,

-ψυγείου (κατηγορία 2) προς αντικατάσταση παλαιού ψυγείου

-καταψύκτη (κατηγορία 3) προς αντικατάσταση παλαιού καταψύκτη