Βρήκαμε μία συγκλονιστική φωτογραφία από την γιορτή της Ανάστασης στην Εύβοια

Μια διαφορετική Μεγάλη εβδομάδα έζησε και η Εύβοια…

Η γιορτή της ανάστασης στην Εύβοια ήταν διαφορετική. Ότι θα ήταν διαφορετική το βλέπαμε και στους δρόμους της Χαλκίδας.

Ο κορονοϊός κράτησε τον κόσμο στα σπίτια του, ενώ τα μαγαζιά έμειναν φυσικά κλειστά, όπως συμβαίνει εδώ και ένα μήνα. Η ζημιά για τους εμπόρους είναι φυσικά τεράστια.

Ο κόσμος δεν χάρηκε φέτος το Πάσχα. Δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει, να αγοράσει καινούργια ρούχα, λαμπάδες και δώρα και όλα αυτά αυτές τις γιορτινές μέρες. Δεν μπορούσε να πάει ούτε στην εκκλησία μιας και όλοι οι ιεροί ναοί ήταν κλειστοί.

Ήταν μια διαφορετική Ανάσταση που τα γεμάτα μπαλκόνια και στην πόλη της Χαλκίδας δίνουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Ναι η γιορτή της Ανάστασης ήταν διαφορετική.

Συγκλονιστική είναι και η φωτογραφία από εκκλησία της Εύβοιας. Πιο συγκεκριμένα η παρακάτω φωτογραφία που θα δείτε τραβήχτηκε την ώρα της Ανάστασης ενώ πίσω από τον ιερέα βλέπεις το μπλε φως του φάρου, του περιπολικού της αστυνομίας.

Η γιορτή της ανάστασης στην Εύβοια

Όλοι οι Χαλκιδέοι βγήκαν χθες το βράδυ την ώρα της Ανάστασης στα μπαλκόνια γιορτάζοντας το «Χριστός Ανέστη», με τον ουρανό να πλημμυρίζει φως από τα πολλά πυροτεχνήματα, την ώρα που ηχούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών.

Το Πάσχα ή Λαμπρή για όλους μας είναι η κορυφαία γιορτή του χρόνου. Γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα με το σούβλισμα των αρνιών, το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών, με τραγούδια και χορούς.

Η εβδομάδα που ακολουθεί ονομάζεται Διακαινίσιμη Εβδομάδα και σύμφωνα με το Τυπικό της Εκκλησίας δεν νηστεύουμε ούτε την Τετάρτη και την Παρασκευή αυτής της εβδομάδας. Οι πιστοί κυρίως στα παλιότερα χρόνια , σύμφωνα με το wikipedia.org, για 40 μέρες μετά το Πάσχα όταν συναντιούνταν οπουδήποτε δεν χαιρετιόντουσαν με τον συνηθισμένο τρόπο αλλά με το Χριστός Ανέστη και Αληθώς Ανέστη.

Η Εκκλησία μας για 40 μέρες μετά το Πάσχα έχει καθιερώσει και την λεγόμενη Αναστάσιμη Προσευχή.

Η Αναστάσιμη περίοδος λήγει την ημέρα της Αποδόσεως του Πάσχα η οποία είναι πάντοτε Τετάρτη και εορτάζεται 39 ημέρες μετά το Πάσχα και μια ημέρα πριν από την εορτή της Αναλήψεως.Την ημέρα αυτή στις εκκλησίες τελείται η τελευταία Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία η οποία είναι πανομοιότυπη με την πρώτη, δηλαδή τη βραδιά της Αναστάσεως.

Μία διαφορετική γιορτή της ανάστασης από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στο χωριό Άγιος Ιωάννης Αλιβερίου

Η φωτογραφία είναι από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στο χωριό Άγιος Ιωάννης Αλιβερίου. Πηγή φωτογραφίας: Αντώνιος Λάμπρου
Η φωτογραφία είναι από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στο χωριό Άγιος Ιωάννης Αλιβερίου. Πηγή φωτογραφίας: Αντώνιος Λάμπρου