Η κακοκαιρία θα φέρει ξανά απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα, Πειραιά, Λαύριο.
Δεμένα στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου ήταν την περασμένη εβδομάδα τα πλοία, λόγω ισχυρών ανέμων που επικράτησαν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές.
Από την ΕΜΥ εκδόθηκε έκτακτο δελτιο καιρού για αύριο και από ότι φαίνεται θα υπάρξει απαγόρευση πλοίων μιας και οι άνεμοι θα πνέουν μέχρι 10 μποφόρ. Κάτι επίσημο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει.
Οι επιβάτες που έχουν προγραμματίσει για να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρηση τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία, για να ενημερώνονται για τις αλλαγές και τις τροποποιήσεις που θα υπάρχουν στα δρομολόγια λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Διαβάστε περισσότερα: Καιρός: Η κακοκαιρία «Elena» φέρνει βροχές και χιόνια και στην Εύβοια
Απαγορευτικό απόπλου: Πότε
Μετά τη ναυτική τραγωδία του «Ηράκλειον» θεσπίστηκε στη Ελλάδα το μέτρο για το απαγορευτικό απόπλου, «λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών».
Το απαγορευτικό απόπλου έκτοτε ισχύει μόνο για επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία που ταξιδεύουν με την ελληνική σημαία. Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός πως το απαγορευτικό απόπλου ισχύει μόνο για τα ελληνικά δεδομένα.
Σε όλα τα υπόλοιπα κράτη, την ευθύνη για την αναχώρηση ενός πλοίου κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, την έχει μόνο ο πλοίαρχος του καραβιού.
Απαγορευτικό απόπλου: Πως δημιουργήθηκε η κλίμακα μποφόρ
Η κλίμακα επινοήθηκε το 1806 από τον Ιρλανδό Ναύαρχο και υδρογράφο Φράνσις Μποφόρ.
Ο Μποφόρ ήταν επικεφαλής της υδρογραφικής υπηρεσίας του αγγλικού ναυτικού και επινόησε μια απλή κλίμακα δεκατριών βαθμών (0-12) για την εμπειρική μέτρηση των ανέμων, βασισμένη αρχικά στα αποτελέσματα που είχε ο άνεμος στα πανιά ενός αγγλικού πολεμικού πλοίου: από τον άνεμο που μόλις αρκούσε για την ώθησή του, έως «αυτόν που κανένα πανί δεν μπορεί να αντέξει».