Πρόκειται για απεργία συμβολαιογράφων η αλλιώς αποχή από τα καθήκοντα τους.
H αποχή των συμβολαιογράφων από τα καθήκοντα τους, ξεκίνησε εξαιτίας της ψηφιοποίησης των συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων.
Η αποχή των συμβολαιογράφων, παραμένει σε ισχύ παρά την προ ημερών συμφωνία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την συντονιστική επιτροπή των εργαζομένων του κλάδου.
Τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, μετά τη σύγκληση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, εκτίμησε τις εξελίξεις και πήρε νεότερες αποφάσεις.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι τελικές αποφάσεις, πάρθηκαν και θα προχωρήσουν σε αποχή επ’ αόριστον.
Σε μια ριζική κίνηση, οι συμβολαιογράφοι ανακοίνωσαν την απόφαση τους να διατηρήσουν την αποχή τους από τα καθήκοντά τους μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, κατηγορώντας το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ότι παραβίασε προηγούμενες συμφωνίες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, οι συμβολαιογράφοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την πρόσφατη προκήρυξη ενός ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού, του οποίου τη χρηματοδότηση ανέλαβε το υπουργείο και τον οποίο χαρακτηρίζει ως αντίθετο προς τις προηγούμενες συμφωνίες τους.
Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι ο διαγωνισμός αφορά το ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο, το οποίο υπόκειται σε επιτήρηση από το ίδιο υπουργείο.
Η απόφαση αυτή αποτελεί συνέχεια της αρχικής τους απόφασης αποχής από τις 20 Νοεμβρίου, η οποία προέκυψε ως αντίδραση στον τρόπο προώθησης της ψηφιοποίησης των συμβολαιογραφικών πράξεων.
Πέραν τούτου, αποφάσισαν να παρατείνουν την αποχή τους μέχρι αρχές Ιανουαρίου 2024, οπότε προγραμματίζεται νέα συνέλευση για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα επόμενα βήματα τους.
Η ανακοίνωση αυτή αποτυπώνει τη σοβαρότητα της διαμάχης μεταξύ των συμβολαιογράφων και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει το βάθος των διαφωνιών σχετικά με την εφαρμογή της ψηφιακής μεταρρύθμισης στον τομέα των συμβολαιογραφικών πράξεων.
Συνεχίζουν την αποχή οι συμβολαιογράφοι
Tην παράταση της αποχής τους έως τις 8 Ιανουαρίου 2024 αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι σε έκτακτη γενική συνέλευση.
Η αποχή των συμβολαιογράφων ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου ως αντίδραση στον τρόπο που το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δρομολογεί την ψηφιοποιημένη κατάθεση συμβολαιογραφικών εγγράφων στο Κτηματολόγιο.
Για το αν θα συνεχιστεί η αποχή των συμβολαιογράφων και μετά τις 8 Ιανουαρίου 2024 θα αποφασιστεί στην γενική συνέλευση που θα κάνουν το νέο έτος.
Μέχρι πότε η απεργία των δικηγόρων;
Την δικαστική προσφυγή στα αρμόδια Δικαστήρια κατά των διατάξεων του νέου φορολογικού νόμου αποφάσισε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεχίζει την αποχή.
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αποφάσισε να συνεχίσει την αποχή μέχρι τις 5 Ιανουαρίου.
Η ανακοίνωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε σήμερα 8-12-2023 στην Αθήνα, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Η κυβερνητική πλειοψηφία προχώρησε χθες στην ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου αγνοώντας την κραυγή αγωνίας των επιστημόνων και των ελευθέρων επαγγελματιών, μεταξύ αυτών και των δικηγόρων, που αντιμετωπίζουν πλέον άμεσα τον κίνδυνο βίαιης εξόδου από την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή την υπαλληλοποίησή τους αλλά και τις ενστάσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για την αντισυνταγματικότητα διατάξεών του.
Η στάση αυτή της κυβέρνησης έρχεται να προστεθεί στην εν γένει αδιαφορία της για την στήριξη του δικηγορικού επαγγέλματος και των δικηγόρων, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, συνεπεία της υπερδεκαετούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, λόγω των μνημονιακών πολιτικών, της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού.
Είναι σε όλους γνωστό ότι ένα μεγάλο τμήμα των δικηγόρων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις και έχει σημαντικές οφειλές προς το δημόσιο, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το 1/3 των δικηγόρων βρίσκεται σε ρύθμιση οφειλών, ένας μεγάλος αριθμός δικηγόρων έχει απωλέσει τις ρυθμίσεις, στις οποίες είχε υπαχθεί και βρίσκεται ενώπιον καταδιωκτικών μέτρων, ενώ 13.000 περίπου δικηγόροι συστεγάζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα με την κατοικία τους λόγω αδυναμίας τους να καλύψουν τα επαγγελματικά τους έξοδα.
Η Κυβέρνηση με τις επιλογές της, όπως η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η μη μείωση του ΦΠΑ στις δικαστικές υπηρεσίες, η μη επέκταση απαλλαγής από τον ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, η μόνη μνημονιακή υποχρέωση που δεν υλοποιήθηκε, η συνεχιζόμενη καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας, η απορρύθμιση των δικηγορικών αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, τα δικηγορικά γραφεία και τις δικηγορικές εταιρείες, η απαξίωση των αμοιβών εμμίσθων δικηγόρων, η μη επαναρτίωση του λογαριασμού του ΟΑΕΔ, δημιουργεί περαιτέρω συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης, επαγγελματικού αφανισμού τους και τρώσης της αξιοπρέπειάς τους.
Είναι μάλιστα τόσο αρνητική η στάση της Κυβέρνησης έναντι των δικηγόρων, που εύλογα δημιουργεί προβληματισμό ως προς τη σκοπιμότητά της και κατά πόσο αυτή μπορεί να συνδέεται με το λειτουργηματικό χαρακτήρα του δικηγορικού επαγγέλματος και την επιβαλλόμενη ανεξαρτησία προσωπική, οικονομική και επαγγελματική του δικηγόρου ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης.
Τροποποίηση Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς που εμπλέκονται στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης.
Πρόκειται για μία ακόμη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, την πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, που υπακούει στα κελεύσματα του ποινικού λαϊκισμού και αποτελεί οπισθοδρόμηση για το ποινικό δίκαιο. Χωρίς να έχει συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή και χωρίς αιτιολογική έκθεση το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου εισάγει «εισαγγελικής» έμπνευσης και σκοπιμότητας διατάξεις, με αυστηριοποίηση των ποινών και της έκτισής τους, συρρικνώνει θεμελιώδεις εγγυήσεις και δικαιώματα του κατηγορουμένου, παραβιάζοντας τις αρχές της δίκαιης δίκης της ΕΣΔΑ, μεταφέρει αρμοδιότητες από πολυμελείς σε μονομελείς συνθέσεις , αυξάνει το όριο του εκκλητού των αποφάσεων και το κόστος άσκησης του δικαιώματος δικαστικής προστασίας. επιτείνει την ανασφάλεια δικαίου και οδηγεί σε ανεπιεικείς και ανεφάρμοστες καταστάσεις, λαμβανομένης υπόψιν και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα σωφρονιστικά καταστήματα της Χώρας.
Η Ολομέλεια θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο σχέδιο νόμου.
Εύβοια: Την αγωνία που έζησε δεν θα την ξεχάσει ποτέ
Προσοχή σε αυτή την απάτη που γίνεται στην Εύβοια
Ακολουθήστε το newse στο Google News και στο viber για να μάθετε πρώτοι όλες τις προκηρύξεις και τα επιδόματα