Σχολεία
Σχολεία

Πόσες απουσίες επιτρέπονται στα σχολεία γυμνάσιο και λύκειο;

Πόσες απουσίες επιτρέπονται στο γυμνάσιο και λύκειο το 2024 – Τα σχολεία ενημερώνουν άμεσα τους κηδεμόνες για τις απουσίες των μαθητών.

Οι απουσίες σε γυμνάσιο και λύκειο χαρακτηρίζουν ως επαρκής ή ανεπαρκής την φοίτηση κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

Τα σχολεία θα ενημερώνουν άμεσα τους κηδεμόνες για τις απουσίες των μαθητών και θα διακρίνονται σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες.

Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητών εφόσον το σύνολο των απουσιών δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114). Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση όταν οι απουσίες, κατά τη διάρκεια της διδακτικής χρονιάς, δεν ξεπερνούν τις 50 ή όταν δεν ξεπερνούν τις 114 από τις οποίες, οι άνω των 50 είναι δικαιολογημένες.

Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή που σημείωσε πάνω από εκατόν δεκατέσσερις (114) απουσίες. Οι μαθητές με ανεπαρκής φοίτηση μένουν στην ίδια τάξη.

Οι απουσίες θα καταγράφονται στο απουσιολόγιο και, μετά από την καταμέτρηση ανά τετράμηνο, θα χαρακτηριστούν είτε δικαιολογημένες είτε αδικαιολόγητες και θα καταγραφούν στα ατομικά δελτία των μαθητών.

Στη συνέχεια, αυτές οι πληροφορίες θα γνωστοποιούνται στους γονείς ή τους κηδεμόνες. Η επάρκεια της φοίτησης θα αξιολογείται βάσει του συνολικού αριθμού των απουσιών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον στις απουσίες θα προσμετράται και η καθυστερημένη προσέλευση στις τάξεις και όπως διευκρινίζει επ αυτού του Υπουργείου (15λεπτη καθυστέρηση: 1 απουσία, 3 καθυστερημένες προσελεύσεις μικρότερες των 15 λεπτών: 1 απουσία /από 2024-25).

Πως δικαιολογούνται οι απουσίες;

Απαγορεύεται ρητά η διαγραφή απουσιών από τον σύλλογο διδασκόντων με συγκεκριμένες εξαιρέσεις όπως τους σοβαρούς ιατρικούς λόγους.

Η δικαιολόγηση απουσιών 2 συνεχόμενων ημερών γίνεται από τους γονείς ενώ στις περιπτώσεις απουσίας περισσότερων από 2 συνεχόμενων ημερών απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Ο γονέας κάθε μαθητή που απουσίασε για λόγους υγείας από το Σχολείο περισσότερο από δύο μέρες, είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει ή να αποστείλει ηλεκτρονικά το αργότερο μέχρι και τη δεκάτη (10) εργάσιμη μέρα από την επιστροφή του μαθητή στο Σχολείο υπεύθυνη δήλωση.

Για τη δικαιολόγηση απουσιών δύο ημερών λόγω ασθένειας ή άλλων σοβαρών οικογενειακών λόγων αρκεί υπεύθυνη δήλωση του γονέα που προσκομίζεται από τον ίδιο ή αποστέλλεται ηλεκτρονικά αποκλειστικά σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) εργάσιμων ημερών.