Αργία η Δευτέρα λόγω καύσωνα και ζέστης: Ποιους αφορά;

Δεν αφορά όλους τους εργαζόμενους αλλά αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν έχουν κλιματιστικά στα γραφεία τους.

Στο δημόσιο υπάρχει η δυνατότητα απουσίας όσων υπαλλήλων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για όσες ημέρες διαρκέσει ο καύσωνας δίνει η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισής του.

Επίσης τα μέτρα του καύσωνα στο δημόσιο μιλούν για πρόωρη αποχώρηση των εργαζομένων, εφόσον δεν υπάρχουν κλιματιστικά στο γραφείο τους.

Στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρχει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που εντατικοποιεί την περίοδο αυτή τους στοχευμένους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους.

Θα υπάρχει έμφαση σε υπαίθριες εργασίες (π.χ. οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα), σε εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.), καθώς και σε χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών).