Δες το μυστικό που κρύβει μία μπανάνα που έχεις στο σπίτι σου στην Εύβοια!

Είναι κάποια πράγματα που τα έχεις στο μυαλό σου και αναρωτιέσαι βλέποντας μία μπανάνα.

Ψάξαμε και μάθαμε πως υπάρχουν κάποιες τροφές που αν τις καταναλώνεις δεν θα πάθεις ποτέ εγκεφαλικό.  Μάλιστα βοηθούν κατά 27% στο να αποφύγεις τα χειρότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δες τι χαμός είχε γίνει κάποτε στα Κόσκινα με έναν ανεμοστρόβιλο

Το θυμάστε; Όταν σχηματίστηκε στην Εύβοια πρόσωπο πάνω σε εκκλησία

Αυτή η ιστορία από το ασανσέρ θα σε κάνει να δακρύσεις

Μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη λιγότερου του 1,5 γραμμαρίου καλίου καθημερινά, αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού έως και 28%.

​Άλλη μελέτη έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν εννέα μερίδες τροφών πλούσιων σε κάλιο καθημερινά έχουν 38% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού συγκριτικά με όσους καταναλώνουν τέσσερις μερίδες. Ο στόχος πρέπει να είναι η πρόσληψη 4.700 milligrams καθημερινά. Μία μπανάνα δίνει 422 milligrams καλίου.

Η μπανάνα θα μας σώσει στο μέλλον από την έλλειψη τροφίμων

Οι μπανάνες μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή τροφής για εκατομμύρια ανθρώπους εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη σύμφωνα με το newsbomb.gr.

Αυτό αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Επισιτιστική Ασφάλεια.Όπως προκύπτει από τις προβλέψεις των ειδικών, η παραγωγή των βασικών τροφίμων, όπως του καλαμποκιού, του ρυζιού και του σιταριού θα μειώνεται.

Η μπανάνα μπορεί να αντικαταστήσει μια σειρά από βασικά προϊόντα και θα παίζει σιγά-σιγά όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη γεωργία με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Μερικές άλλες καλλιέργειες είναι επίσης ικανές να αντικαταστήσουν τα συμβατικά προϊόντα. Η μανιόκα π.χ. μπορεί να αντικαταστήσει το σιτάρι.

Πως η μπανάνα καλλιεργείται στην Ελλάδα

Στις αρχές της δεκαετίες του 1920, σύμφωνα με το wikipedia.org, ένας μοναχός, έπειτα από επιστροφή από τους Αγίους Τόπους, φύτεψε μερικές μπανανιές στην Μονή Αγ. Αντωνίου στην Άρβη Ηρακλείου. Καθώς κανένας δεν γνώριζε τα εν λόγω φυτά, όταν καρποφόρησαν κανένας δεν τα δοκίμαζε, ωστόσο κάποιοι τα φύτευαν στις αυλές τους ως καλλωπιστικά φυτά.

Αργότερα, ένας γιατρός ο οποίος τις γνώριζε βρέθηκε στην περιοχή, το δοκίμασε μπροστά στους κατοίκους και αγόρασε ένα τσαμπί. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 ξεκίνησαν οι πρώτες καλλιέργειες.

Οι μπανάνες μεταφέρονταν με ζώα στην Βιάννο, το Ηράκλειο Κρήτης και την Αθήνα. Δέκα χρόνια αργότερα, ξεκίνησε η καλλιέργεια στα Μάλια ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1950, οι Κρητικοί το ανακαλύπτουν ως φρούτο. Χάρη στις κατάλληλες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες, ευνοήθηκε ο εγκλιματισμός και η ανάπτυξη των φυτών.

Με την πάροδο του καιρού, η καλλιέργεια επεκτάθηκε στη Σητεία, το Ρέθυμνο, την Ιεράπετρα και τα Χανιά. Τα καλλιεργήσιμα στρέμματα ήταν 2.500 υπαίθριας και 5.000 θερμοκηπιακής με παραγωγή 30.000 τόνους ετησίως. Το 1981, απαγορεύεται η εισαγωγή μπανάνας, έπειτα από διαμαρτυρίες των μπανανοπαραγωγών, αλλά ξαναγίνεται νόμιμη το 1989.

Πολλοί παραγωγοί αλλάζουν καλλιέργεια, λόγω του ότι οι καταναλωτές προτιμούν την εισαγόμενη. Το 1990, ιδρύεται ο Αγροτικός Συναιτερισμός Κοινής Πώλησης Μπανάνας από τους παραγωγούς της Κρήτης, με έδρα την Αρβη. Αργότερα, η μπανάνα της Κρήτης εντάσσεται στα Ευρωπαϊκά Πρότυπα. Σήμερα καλλιεργούνται περίπου 700 στρέμματα σε θερμοκήπια και 150 στρέμματα σε υπαίθρια καλλιέργεια.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στο νησί είναι οι Dwarf Cavendish, Giant Cavendish, Grande Naine και Williams με το 90% περίπου της καλλιεργούμενης έκτασης να είναι Grande Naine. Οι μπανάνες που καλλιεργούνται εκεί είναι μικρότερες, αλλά πιο αρωματικές και εύγευστες.[15] Μπορούν επίσης να ευδοκιμήσουν στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τμήματα της Πελοποννήσου.