Μπόιλερ ηλιακών θερμοσιφώνων: Έρευνα αγοράς & Τιμές

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι πλέον σχεδόν απαραίτητος σε κάθε Ελληνικό σπίτι αφού στην ουσία μας βοηθάει να εξοικονομήσουμε πολλά χρήματα από τον λογαριασμό της ΔΕΗ και κάνει το σπίτι μας πιο φιλικό απέναντι στο περιβάλλον αφού μειώνει σημαντικά το λεγόμενο ενεργειακό του αποτύπωμα. Κάτι που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν κάποιοι όμως, είναι το γεγονός ότι μπόιλερ ηλιακού είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος του συστήματος αφού είναι εκεί που σε γενικές γραμμές ζεσταίνεται και διατηρείται ζεστό το νερό του θερμοσίφωνα το οποίο και στη συνέχεια θα χρησιμοποιούμε.

Η επιλογή μπόιλερ – γνωστό και ως καζάνι ηλιακού – είναι λοιπόν σημαντική όχι μόνο για τη λειτουργικότητα του όλο συστήματος, αλλά και για το συνολικό του κόστος αφού μπορεί να διαμορφώσει σε μεγάλο μέρος τη συνολική τιμή του. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να ξέρετε για την έρευνα αγοράς σας και για τις τιμές στα μπόιλερ.

Εάν έχετε ή σκοπεύετε να αγοράσετε ηλιακό θερμοσίφωνα και πριν ξεκινήσετε να ψάχνετε για μπόιλερ ηλιακού (boiler) είναι σημαντικό να ξέρετε σε τι είδους ηλιακό θερμοσίφωνα θα χρησιμοποιηθεί. Ας δούμε σε γενικές γραμμές τα δύο είδη που κυκλοφορούν στην αγορά αφού αυτό θα καθορίσει και τον τύπο του μπόιλερ (ή βαρελιού ή καζανιού) που θα χρειαστείτε.

Ηλιακοί θερμοσίφωνες διπλής ενέργειας

Ένας ηλιακός διπλής ενέργειας και κατ’ επέκταση ένα μπόιλερ διπλής ενέργειας λέγεται έτσι γιατί έχει δύο πηγές ενέργειας: τον ήλιο και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος του σπιτιού. Αυτό σημαίνει ότι σε μέρες που δεν έχει μεγάλη ηλιοφάνεια μπορεί να ζεσταίνει νερό με ηλεκτρικό ρεύμα, εξασφαλίζοντας έτσι ότι θα έχετε πάντα ζεστό νερό, έστω και με κάποιο μικρό αντίτιμο στη ΔΕΗ. Ο τύπος αυτός είναι σχετικά απλός και μπορεί να τοποθετηθεί σε όλα τα σπίτια.

Ηλιακοί θερμοσίφωνες τριπλής ενέργειας

Τα μπόιλερ ηλιακού τριπλής ενέργειας ζεσταίνουν και διατηρούν ζεστό το νερό είτε με ηλιακή ενέργεια, είτε με ηλεκτρική είτε με τη βοήθεια του νερού των καλοριφέρ, το οποίο και δεν αναμιγνύεται καθόλου με το νερό του θερμοσίφωνα. Είναι μία λύση που μπορεί να εξοικονομήσει ακόμη περισσότερο ρεύμα αφού καταφεύγει σε αυτό σαν Τρίτη λύση, ωστόσο απαιτεί την ύπαρξη καλοριφέρ και καυστήρα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε σπίτια που δεν έχουν αυτή λύση θέρμανσης.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την τιμή σε ένα βαρέλι ηλιακού;

Ο κύριος παράγοντας που διαμορφώνει τη τιμή στα μπόιλερ δεν είναι άλλος από τη χωρητικότητα. Με απλά λόγια, όσο πιο μεγάλο είναι το καζάνι – μπόιλερ τόσο πιο ακριβό θα είναι. Εδώ θα πρέπει αν σημειωθεί ότι το μέγεθος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το σπίτι αλλά και από τη χρήση του θερμοσίφωνα. Εννοείται ότι μία τετραμελής οικογένεια χρειάζεται μικρότερο μπόιλερ από μία πολύτεκνη. Υπάρχουν επίσης και μπόιλερ επαγγελματικών διαστάσεων για ξενοδοχεία και άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις. Εννοείται ότι η επιχείρηση που θα σας πουλήσει το μπόιλερ ηλιακού σας θα σας ρωτήσει για το μέγεθος του νοικοκυριού και τις ανάγκες σας.

Άλλος σημαντικός παράγοντας είναι φυσικά τα υλικά κατασκευής. Όσο καλύτερα είναι τα υλικά τόσο πιο ανθεκτικά αλλά και αποδοτικά θα είναι τα ηλιακά μπόιλερ. Εννοείται ότι είναι καλό να προτιμήσετε ένα προϊόν με μεγάλη εγγύηση για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο από τυχόν βλάβες και προβλήματα, ακόμη και αν σας κοστίσει κάτι παραπάνω.

Τέλος, οι τιμές στα μπόιλερ ηλιακού μπορεί να επηρεαστούν και από τη δυσκολία τοποθέτησης. Αν η διαδικασία είναι απαιτητική λόγω ύψους ή διαμόρφωσης της οροφής, μπορεί να υπάρξει κάποια επιβάρυνση στο συνολικό κόστος.

Πόσο κρατάνε τα μπόιλερ ηλιακών;

Ένα καζάνι ηλιακού χρειάζεται καθαρισμό και συντήρηση κάθε δύο χρόνια. Είναι μία σχετικά απλή διαδικασία αλλά πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο συνεργείο. Αν τηρείτε με ευλάβεια το πρόγραμμα συντήρησης του μπόιλερ σας είναι σίγουρο ότι θα σας εξυπηρετήσει για πολλά χρόνια. Ο κύριος λόγος αντικατάστασης είναι κάποια διαρροή που απλά δεν μπορεί να επισκευαστεί.