Χρέη σε ΕΦΚΑ και εφορία: Πότε ξεκινά η παραγραφή;

Μια σημαντική παρέμβαση που θα αφορά στην παραγραφή για τα χρέη ιδιωτών σε σχέση με τον ΕΦΚΑ, έρχεται σε λίγους μήνες – Ποιους αφορά;

Αυτό που ισχύει είναι η παραγραφή χρεών στον ΕΦΚΑ στα 20 χρόνια. Κάτι όμως έρχεται να αλλάξει. Είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τους μισθωτούς αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αυτή η κίνηση θα εισέλθει στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή το φθινόπωρο.

Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αυτόν τον μήνα, και θα προβλέπει παραγραφή χρεών στη 10ετία για ασφαλιστικές οφειλές.

Οι ρυθμίσεις που θα ισχύσουν πριν το νέο έτος θα αφορούν την υιοθέτηση ίδιου καθεστώτος ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών με αυτό που ισχύει σήμερα για τις οφειλές στην Εφορία.

Παραγραφή χρεών
Παραγραφή χρεών-unsplash

Με λίγα λόγια θα υπάρξει η παραγραφή οφειλών προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών εφόσον έχει παρέλθει 10ετία και όχι 20ετία που ισχύει σήμερα.

Τέλος, εκτός από τις 24 δόσεις θα προβλέπονται και 48 δόσεις μόνο στην περίπτωση που η οφειλή καταλογίστηκε από τη διοίκηση μετά από καταγγελία η επιτόπιο έλεγχο. Η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία θα δώσει ανάσα σε περίπου 200.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ.

Δείτε το σχετικό βίντεο της ΕΡΤ: