Στήσιμο νέου γραφείου VS Coworking space: Σύγκριση κόστους

Στήσιμο νέου γραφείου VS Coworking space Σύγκριση κόστους main

Πολλοί ήταν αυτοί που μίλησαν για το «τέλος των γραφείων» στην καραντίνα, όμως κανείς τους μάλλον δεν ήταν ρεαλιστής. Γιατί πίσω από αυτούς τους πομπώδεις τίτλους κρύβεται η ολοένα και πιο αδήριτη ανάγκη για την ύπαρξη ξεχωριστού επαγγελματικού χώρου για κάθε νέο επαγγελματία που γνωρίζει τι είναι απαραίτητο για να στηρίξει την επιχείρησή του.

Αν είσαι λοιπόν ένας σύγχρονος startupper ή ένας μικρός επαγγελματίας που ψάχνει την ευελιξία, αλλά με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, τότε σίγουρα έχεις ήδη ξεκινήσει να φτιάχνεις το budget για το νέο σου γραφείο. Ας δούμε λοιπόν συγκριτικά τα κόστη μεταξύ επένδυσης σε στήσιμο ενός νέου γραφείου και της μίσθωσης hot desk ή χώρου γραφείου σε coworking space.

Αρχική δαπάνη για στήσιμο γραφείου:

Με ενοικίαση ενός μικρού γραφείου:

  • Εγγύηση 1-2 ενοικίων (περίπου): 300€ – 600€
  • Ανακαίνιση χώρου (μίνιμουμ): 500€
  • Έπιπλα, διακόσμηση & εξοπλισμός γραφείου (περίπου): 2.000€
  • Air-condition & τοποθέτηση (περίπου): 350€
  • Επιγραφή (περίπου): 300€
  • Εξοπλισμός κουζίνας (περίπου): 400€

Σύνολο (μίνιμουμ): 3.850€

Με coworking space:

  • Σύνολο: 0€

Ένα coworking space δεν έχει έξοδα στησίματος, καθώς είναι ένας ήδη εξοπλισμένος χώρος γραφείου.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι οι τιμές που αναγράφονται είναι οι μίνιμουμ της αγοράς, αφού με αυξημένα τα έξοδα της ανακαίνισης σε ένα ενοικιαζόμενο γραφείο μπορεί το συνολικό πόσο φτάσει μέχρι και τις 5000€. Αυτό σημαίνει ότι η απόσβεση, αν την επιμερίσουμε σε μηνιαία ποσά, μπορεί να γίνει εντός τριετίας, με κατά μέσο όρο 105€/140€.

Ας δούμε τώρα ποια και πόσα είναι τα σταθερά μηναία έξοδα ενός γραφείου που στήνουμε από το μηδέν:

  • Ενοίκιο (μίνιμουμ): 300€
  • Λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κοινόχρηστα (μίνιμουμ): 100€
  • Internet (περίπου): 30€
  • Καθαριότητα χώρου (περίπου): 80€
  • Αναλώσιμα (περίπου): 50€

Σύνολο (μίνιμουμ): 560€

Με μία απλή ματιά, εύκολα διαπιστώνεις ότι η πιο συμφέρουσα επιλογή είναι το coworking space. Πριν κάνεις έρευνα για αυτό που σε εξυπηρετεί, πάμε να δούμε τις βασικές λύσεις που μπορεί να σου προσφέρει.

Θέση εργασίας αποκλειστικής χρήσης (hot desk):

Πρόκειται πρακτικά για μία πλήρως εξοπλισμένη θέση εργασίας που περιλαμβάνονται στο μηνιαίο κόστος της όλοι οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, το ίντερνετ, η καθαριότητα, τα κοινόχρηστα, τα αναλώσιμα, η χρήση πολυμηχανήματος, απεριόριστος καφές φίλτρου, η διαχείριση αλληλογραφίας και lockers. Το πολύ μεγάλο αβαντάζ σε μία τέτοια περίπτωση, εκτός του χαμηλού κόστους, είναι το γεγονός ότι έχεις τη δυνατότητα να διευρύνεις το network σου. Το μηνιαίο κόστος hot desk μπορείς να το βρεις από 119€.

Στήσιμο νέου γραφείου VS Coworking space Σύγκριση κόστους

Ιδιωτικό γραφείο:

Το ιδιωτικό γραφείο εντός ενός coworking space είναι ό,τι πιο κοντά σε ένα ενοικιαζόμενο γραφείο, χωρίς τα έξοδα που αναλύθηκαν παραπάνω. Ανάλογα τον χώρο στο οποίο βρίσκεται, το ιδιωτικό επιπλωμένο γραφείο με τον μήνα μπορεί να είναι 2 έως 5 θέσεων και να διαθέτει κάποιες υπηρεσίες ζωτικής σημασίας για την επιχείρησή σου. Στο κόστος περιλαμβάνονται όλοι οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ίντερνετ, καθαριότητα, κοινόχρηστα, αναλώσιμα, χρήση πολυμηχανήματος, απεριόριστος καφές φίλτρου, διαχείριση αλληλογραφίας και lockers. Μία τέτοια ολοκληρωμένη λύση ιδιωτικού γραφείου μπορεί να σου κοστίσει από 339€ + ΦΠΑ το μήνα συνολικά.

Αίθουσες συνεδριάσεων (meeting rooms):

Και τι είναι μια επιχείρηση χωρίς meetings; Σίγουρα μη ρεαλιστική. Κι επειδή ο τομέας των επιχειρήσεων απαιτεί ρεαλισμό και υπολογισμό, η αναζήτηση ενός ιδανικού meeting room που θα αποπνέει αισιοδοξία και θα είναι ικανό να δημιουργεί θετική ατμόσφαιρα, είναι μια απαιτητική διαδικασία. Ένα ολοκληρωμένο coworking space δεν δύναται να μην παρέχει κάποιο meeting room, όμορφης και προσιτής αισθητικής, με την παράλληλη παροχή δωρεάν και απεριόριστου καφέ, μιας οθόνης παρουσιάσεων και whiteboard. Ανάλογα τις ώρες που θα χρησιμοποιηθεί, το κόστος μίσθωσης meeting room, κυμαίνεται από 8€ την ώρα.

Φορολογική έδρα

Μπορεί να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, ιδιοκτήτης ενός νέου e-shop, ή απλά να μην έχεις βρει ακόμα την οικονομική φορολογική έδρα που ταιριάζει στις ανάγκες σου για να εγκατασταθείς. Η εφορία όμως δεν περιμένει πότε θα αισθανθείς άνετα με μια περιοχή: χρειάζεται μία διεύθυνση για την επιχείρησή σου. Ένα ψαγμένο coworking space γνωρίζει και αυτήν την ανάγκη σου και μπορεί να σου προσφέρει μία οικονομική φορολογική έδρα, φυσικά με κάποιες πρόσθετες υπηρεσίες, όπως διαχείριση αλληλογραφίας, pin στο google maps, αλλά και κάποιες add-on υπηρεσίες. Μπορείς λοιπόν να αποκτήσεις μία οικονομική φορολογική έδρα από 29€ το μήνα.

Σε περίπτωση που ακόμα η ιδέα ενός coworking space δεν σε έχει πείσει, πάμε να δούμε όλα τα οφέλη που θα σου προσφέρει:

  • Οικονομικό όφελος

Όλα σου τα έσοδα, αντί να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των μηνιαίων εξόδων ή αυτών της απόσβεσης για το στήσιμο του γραφείου, μπορούν να επενδυθούν σε έναν υπάλληλο που θα σε βοηθήσει στις ταχύτητές σου. Μια γρήγορη ανάπτυξη επιχείρησης απαιτεί γρήγορες αντιδράσεις και ταχύτατους χειρισμούς, κάτι που μπορείς να καταφέρεις με έναν υπάλληλο.

  • Δυνατότητα networking

Το πρώτο συνθετικό του coworking space είναι το “co”, το δικό μας «συν». Και πώς να μην είναι, όταν σε έναν τέτοιο χώρο συναντώνται νέοι επιχειρηματίες, δυνητικοί συνεργάτες και δυναμικοί μέντορες; Ένα πετυχημένο networking δεν γίνεται ούτε από το σπίτι ούτε αποκλειστικά σε events που γίνονται μια στο τόσο, αλλά σε έναν ευχάριστο χώρο που προάγει φυσικά τη γνωριμία και τη συνεργασία.

  • Πλήρης εξοπλισμός γραφείου

Σε ένα ενοικιαζόμενο γραφείο, αν δεν έχεις κάποιο «δυνατό» κεφάλαιο να σε στηρίξει ή αν αυτό στερεύσει πιο σύντομα από όσο περίμενες (όπως γίνεται συνήθως), είναι πολύ πιθανό να μην κάνεις το νέο σου ξεκίνημα με όλο τον εξοπλισμό που χρειάζεσαι, με τη σκέψη ότι μπορείς να τον προμηθευτείς αργότερα. Όμως μια πετυχημένη επιχείρηση βρίσκεται κάθε στιγμή σε πλήρη ετοιμότητα: δεν πρέπει να υπάρχει αναμονή για την απόκτηση π.χ. ενός αξιόπιστου πολυμηχανήματος, ούτε για τη σταδιακή μετατροπή του χώρου σε γραφείο. Ένα coworking space είναι έτοιμο με το «καλημέρα» με το καθετί που θα χρειαστείς, ανά πάσα στιγμή.

  • Δικοί σου ρυθμοί

Μπορεί για ένα χρονικό διάστημα να μη χρειάζεσαι γραφείο και να είναι καλύτερα να δουλεύεις από το σπίτι. Μπορεί ξαφνικά οι υπάλληλοί σου από ένας να γίνουν τέσσερις: Όπως κι αν έχει, ένα coworking space σου δίνει ευελιξία, καθώς έχει αφουγκραστεί τις ανάγκες σου πριν καν εσύ τις συνειδητοποιήσεις. Σε ένα ολοκληρωμένο coworking space έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις το είδος του μηνιαίου πακέτου, αφού κάθε πακέτο ανταποκρίνεται και σε διαφορετική ανάγκη.

Τα coworking spaces είναι για άτομα ενημερωμένα στον τομέα των επιχειρήσεων, για άτομα που έχουν πλήρη συνείδηση των αναγκών τους, αλλά και των δυνατοτήτων τους. Αυτά είναι τα άτομα που γνωρίζουν ότι οι δυνατότητές τους μπορούν να αξιοποιηθούν πλήρως στον ευχάριστο χώρο του coworking space. Αν είσαι αυτό το άτομο και ανυπομονείς να δεις το εγχείρημά σου να παίρνει σάρκα και οστά μέσα σε ένα λίκνο δημιουργικότητας και συνεργασίας, τότε δεν έχεις παρά να διαλέξεις ένα co-working space.