Δευτέρα 2 Μαΐου 2022: Είναι ανοιχτά τα μαγαζιά;

Πολλοί θεωρούν ότι η Δευτέρα μετά την Πρωτομαγιά είναι εργάσιμη.

Και όμως δεν είναι. Το ίδιο είχε γίνει και πέρσι όταν η Πρωτομαγιά είχε πέσει την Ανάσταση και έτσι είχε γιορταστεί την Τρίτη του Πάσχα.

Πολλοί ρωτούν αν την Δευτέρα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά και αν θα μπορέσουν να πάνε στα σούπερ μάρκετ για να κάνουν τα ψώνια της ημέρας. Δείτε τι θα γίνει την Δευτέρα.

Την Δευτέρα μετά την Πρωτομαγιά τα καταστήματα θα είναι κλειστά; Πολλοί ρωτούν γιατί τα μαγαζιά δεν είναι ανοιχτά.

Η απάντηση είναι απλή. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 14 του Ν. 4468/2017), για εφέτος η υποχρεωτική αργία, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετατίθεται για τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2022. Τα καταστήματα, θα ανοίξουν κανονικά την Τρίτη 3 του Μάη.

Την Πρωτομαγιά και την επόμενη μέρα, τα μόνα μαγαζιά ανοιχτά είναι τα περίπτερα και κάποια μίνι μάρκετ.

Τα καταστήματα, θα ανοίξουν κανονικά την Τρίτη 3 του Μάη.

Πώς αμείβονται όσοι δουλεύουν σε μαγαζιά ανοιχτά;

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν θα λάβουν κανονικά το σύνηθες ημερομίσθιο τους, εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο και τον μηνιαίο μισθό τους, εφόσον αμείβονται με μισθό.

Για όσους εργαζόμενους δουλέψουν τις αργίες ισχύει το εξής:

1)  Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το ημερομίσθιό και προσαύξηση 75%.

2)  Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους.

3) Αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό): Εφόσον απασχοληθούν άνω των 5 ωρών δικαιούνται ρεπό, σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.