Πότε πάμε σε δεύτερες δημοτικές εκλογές;

Πότε έχουμε επαναληπτικές εκλογές και πότε θα στηθούν οι δεύτερες κάλπες; Οι δημοτικές εκλογές ήρθαν και βγήκαν τα πρώτα αποτελέσματα. Υπήρχαν περιοχές όπου ο πρώτος συνδυασμός δεν συγκέντρωσε το 43%

Υπάρχουν δήμοι σε κάθε νομό όπου θα πάνε σε δεύτερες δημοτικές εκλογές. Το ίδιο συμβαίνει και με τις περιφέρειες όπου υπάρχουν περιφέρειες που θα έχουν δεύτερο γύρο.

Πολλοί έχουν μπερδευτεί με τις πρόσφατες εθνικές εκλογές όπου οι κάλπες στήθηκαν αρκετές εβδομάδες αργότερα.

Το ίδιο δεν ισχύει για τις δημοτικές εκλογές όπου θα στηθούν οι δεύτερες κάλπες την επόμενη Κυριακή. Έτσι λοιπόν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023 έχουμε και άλλες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Πότε θα γίνουν οι επόμενες δημοτικές εκλογές;

Σύμφωνα πάντα με τα παραπάνω κάθε πέντε χρόνια έχουμε τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2023. Οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2028.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το απόγευμα. Επίσης εάν δεν αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή.

Σύμφωνα με το άρθρο 43, η εκλογή γίνεται την ίδια μέρα με την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.

Που υπάρχει τριμελές συμβούλιο;

Οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από 201 κατοίκους και άνω θα έχουν τριμελές συμβούλιο, κάτι που σήμερα ισχύει για τις κοινότητες με περισσότερους από 300 κατοίκους.

Οι δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 201 έως 300 κατοίκους, που επηρεάζονται από τη ρύθμιση είναι συνολικά 723.

Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που κατά τον πρώτο γύρο συγκέντρωσε την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων στη δημοτική κοινότητα.

Οι λοιποί υποψήφιοι του ίδιου συνδυασμού, με βάση τους σταυρούς που έλαβαν θεωρούνται αναπληρωματικοί.

«Μάθε πού ψηφίζεις» – Βρείτε εδώ το εκλογικό σας τμήμα στις δημοτικές εκλογές 2023

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr, καθώς και από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και τους δήμους.

Μπαίνετε στην ιστοσελίδα, εισάγετε το επώνυμό σας, το όνομά σας, τουλάχιστον δύο γράμματα τόσο από το όνομα πατρός όσο και από το όνομα μητρός σας, καθώς και το έτος γέννησής σας.

Στην συνεχεία, πατήστε «Αναζήτηση» και μάθετε πού ψηφίζετε στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023.