Επιδοτήσεις αγροτών 2024: Πότε ξεκινά η πληρωμή;

επιδοτησεισ αγροτων 2023

Πότε ξεκινά η πληρωμή για τις επιδοτήσεις αγροτών 2024;

Η εξισωτική αποζημίωση περιλαμβάνεται στις επιδοτήσεις αγροτών και δίνεται κάθε χρόνο με σκοπό την ενίσχυση του επαγγέλματος τους. Πρόκειται για ένα επάγγελμα με πολλές δυσκολίες και πολλά προβλήματα.

Ένα επάγγελμα που δεν έχει την μονιμότητα και θέλει τον αγρότη να βρίσκεται όλο τον χρόνο σε εγρήγορση. Ένα επάγγελμα που επηρεάζεται άμεσα από την κλιματική αλλαγή. Ένα επάγγελμα που καθημερινά αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Εκτός από τις συχνές κακοκαιρίες, πρόβλημα υπάρχει και στην εύρεση εργατών γης.

Χρόνο με τον χρόνο, λιγοστεύουν οι εργάτες γης μιας και προτιμούν να βρουν εργασία σε άλλους τομείς που δεν είναι μέσα στην αγριότητα των καιρικών συνθηκών. Κάθε τρεις και λίγο γίνονται ρεπορτάζ στην Ελληνική τηλεόραση για τα πάμπολλα προβλήματα αυτού του επαγγέλματος.

Πότε πληρώνονται οι επιδοτήσεις αγροτών 2024;

Όλα αυτά γίνονται υπό την εποπτεία του ΟΠΕΚΕΠΕ που κάθε λίγο ανακοινώνει τις επιδοτήσεις που δικαιούται ο αγροτικός κόσμος. Οι επιδοτήσεις αγροτών πληρώνονται κάθε μήνα. Βέβαια το μεγαλύτερο σύνολο των επιδοτήσεων δίνεται λίγο πριν την εκπνοή κάθε χρόνου.

Λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων έρχονται χρήματα στους αγρότες μιας και θα χορηγηθεί η αναδιανεμητική.

Συγκεκριμένα το προσεχές διάστημα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα κάνεις τις 3 πληρωμές.

Την ίδια ώρα θα γίνει και η εξόφλησης, της Βασικής Ενίσχυσης, της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης και της Εξισωτικής Αποζημίωσης, ύψους περίπου 650 εκ ευρώ.

Τι είναι η εξισωτική αποζημίωση;

Η εξισωτική αποζημίωση είναι η ενίσχυση προς τους αγρότες των ορεινών περιοχών και τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, ως αντιστάθμιση για τα προβλήματα που τους δημιουργούν τα μόνιμα φυσικά μειονεκτήματα των περιοχών τους.

Στόχος του μέτρου είναι η παραμονή των κατοίκων στις μειονεκτικές αυτές περιοχές και η συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας.
Δικαιούχοι του μέτρου είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα, που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις. Δικαιούχοι είναι οι παραγωγοί και παρακάτω θα δείτε τα δικαιολογητικά.

Θα πρέπει να:

-Είναι γεωργοί, νόμιμοι κάτοχοι και αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης

-Είναι μόνιμοι κάτοικοι ορεινών ή μειονεκτικών ή με ειδικά προβλήματα περιοχών ή είναι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι

-Είναι ενήλικα άτομα με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και δεν έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους.

-Πρέπει να κατέχουν και να εκμεταλλεύονται τουλάχιστον 20 στρέμματα χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης, περιλαμβανομένης και αυτής των βοσκοτόπων

-Τα οικογενειακά εισοδήματα τους δεν υπερβαίνουν το εισόδημα που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πότε πληρώνει ο ΕΛΓΑ;

Κάθε χρόνο πληρώνεται η εξισωτική αποζημίωση, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η απόφαση λίγες μέρες πριν “ανεβαίνει” στη διαύγεια.

Η πληρωμή των δικαιούχων της εξισωτικής αποζημίωσης αναμένεται να γίνει τις κατά την διάρκεια του Δεκεμβρίου και πολύ πιθανόν πριν το τέλος της χρονιάς.

Αφού ολοκληρωθεί και ο έλεγχος των ενστάσεων, που υποβάλλουν οι παραγωγοί, που στον αρχικό διοικητικό έλεγχο απορρίφθηκαν, θα γίνει και η πληρωμή.

Υπενθυμίζεται, ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή ενστάσεων είναι λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Να σημειωθεί ότι πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης που δεν θα απορροφηθούν από ένα Υπομέτρο μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο.