Επίδομα ανεργίας 2024: Πότε και πως θα πληρώνεται;

επιδομα ανεργιασ 2024

Έρχονται δύο σημαντικές αλλαγές που αφορούν το επίδομα ανεργίας το 2024, τόσο με την αύξηση για το ποσό αλλά και τις προϋποθέσεις.

Το επίδομα ανεργίας 2024 επέκταση του χρόνου καταβολής για μακροχρόνια ανέργους, αλλά και τη διασύνδεση μέσω voucher, με ενεργή εργασία.

Το επίδομα θα επεκταθεί με κριτήρια και προϋποθέσεις και θα αφορά σε όσους έχουν εργασθεί αρκετά χρόνια και έχουν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές.

Έτσι, θα προβλέπεται ότι στις αρχές το επίδομα ανεργίας 2024 μετά την απόλυση, θα είναι αυξημένο πιο κοντά στο μισθό του.

Το επίδομα ανεργίας, θα μειώνεται σταδιακά με το πέρασμα των μηνών χωρίς όμως να πέφτει κάτω από τα 479 ευρώ το μήνα που ισχύει σήμερα.

Ο μέσος μισθός που είχε ο άνεργος την τελευταία τριετία και βάση αυτού του ποσού θα υπολογίζεται σε ποσοστό 55%-60% που θα ισχύει για το πρώτο εξάμηνο.

Στη συνέχεια, ο άνεργος θα λαμβάνει το ποσό των 479 ευρώ το μήνα που ισχύει σήμερα.

Αν ένας άνεργος έχει μέσο μηναίο μισθό τελευταίας τριετίας στα 1.500 ευρώ, το επίδομα ανεργίας που θα πάρει από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) θα είναι 825 ευρώ το μήνα για το πρώτο εξάμηνο. Στο δεύτερο εξάμηνο θα λαμβάνει 479 ευρώ.

Οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας 2024

Θα υπάρξει μια πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου σε πρώτη φάση προκειμένου να κριθεί το σχέδιο στην πράξη. Αναλυτικά προτείνονται τα εξής:

-Το ύψος του του επιδόματος ανεργίας θα πλησιάζει τον εκαστοτε κατώτατο μισθό.

-Το επίδομα δεν θα είναι κοινό για όλους, αλλά θα χορηγείται εξατομικευμένα.

-Η καταβολή του επιδόματος ανεργίας θα συνδέεται και με πρόγραμμα κατάρτισης.