Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Φορολογικές δηλώσεις για το 2022: Πότε ξεκινούν;

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Έρχονται οι «χρυσές» αποδείξεις για έκπτωση φόρου από 450 έως 2.200 ευρώ.

Όσοι πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα κάποιους συγκεκριμένους επαγγελματίες που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» της φοροδιαφυγής θα διαπιστώσουν ότι θα έχουν γλιτώσει φόρο έως 450 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ, ενώ αν το εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ η έκπτωση φόρου φτάνει έως 2.200 ευρώ.

Αλλάζουν φέτος οι φορολογικές δηλώσεις 2022 και αρχίζουν και νωρίτερα.

Φέτος δεν θα ισχύσουν οι απαλλαγές από τα τεκμήρια διαβίωσης και οι εξαιρέσεις από το μέτρο των e-αποδείξεων, οι οποίες νομοθετήθηκαν πέρυσι εκτάκτως για όσους φορολογουμένους επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα θα υπάρχει έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος. Το ποσό θα κυμαίνεται στο 3%.

Σε λίγες μέρες όλα θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι τέλος Μαρτίου, ακούγεται ότι θα ανοίξει το taxisnet. Δείτε τι αλλαγές θα γίνουν με τις δόσεις.

Ο φόρος εισοδήματος από τις φορολογικές δηλώσεις θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο, σε 8 δόσεις.

Όχι μόνο εσωτερικά η ΑΑΔΕ είναι έτοιμη να ανοίξει το σύστημα για τις φορολογικές δηλώσεις από τον Μάρτιο, αλλά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς (ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Ελληνική Ένωση Τραπεζών) θα μπορούν να ενσωματώσουν τα στοιχεία, ώστε να διευκολύνουν το έργο των λογιστών και οι πολίτες να συνεχίσουν να έχουν τις διευκολύνσεις στις δόσεις των τελευταίων ετών.

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Πότε ξεκινούν
(Τι αλλάζει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις (Amol Tyagi on Unsplash)

Αμέσως η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» τη διαδικασία προσυμπλήρωσης των εισοδημάτων, των φόρων που παρακρατήθηκαν και των φόρων που αναλογούν στα εισοδήματα στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Φυσικά και νομικά πρόσωπα σε λίγες μέρες ξεκινούν την υποβολή των δηλώσεων και όσοι επιθυμούν θα μπορούν να αποπληρώνουν σταδιακά τις οφειλές τους παρά το γεγονός ότι η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης θα παραμείνει η 31η Ιουλίου 2022.

Βασικός στόχος παραμένει να ανοίξει την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για τους φορολογούμενους που θα λάβουν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Διαβάστε ακόμα