Πότε ανοίγουν τα διόδια για τις εκλογές 2023;

δωρεαν διοδια, δημοτικεσ εκλογεσ 2023

Και όμως υπάρχει μία χρονική συγκυρία όπου τα διόδια είναι δωρεάν αλλά όχι για όλους. Τα διόδια δεν ανοίγουν για όλους στις εκλογές.

Υπάρχει μια στιγμή όπου οι οδηγοί θα βρουν ελεύθερα διόδια και αυτό συμβαίνει είτε σε εκλογές είτε ύστερα από ανακοίνωση της κάθε κυβέρνησης.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, με δωρεάν διόδια, είναι η διέλευση των οδηγών σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση τους.

Όταν έχουμε εκλογές, δωρεάν διόδια έχουμε από τις 00:00 του Σαββάτου (μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο) μέχρι τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας μετά τις εκλογές. Ισχύει όμως το ίδιο για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2023;

Δεν θα είναι δωρεάν τα διόδια για όλους στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου υποδομών και Μεταφορών, η δωρεάν διέλευση ισχύει αποκλειστικά για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και θα επιτρέπεται με την επίδειξη της απόφασης διορισμού τους, καθώς και του δελτίου της αστυνομικής τους ταυτότητας.

Επομένως σε αυτές τις εκλογές η διέλευση από τα διόδια δεν θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες, όπως είχε ισχύσει στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023.

Έτσι λοιπόν, όσοι ταξιδέψουν οδικώς στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να ψηφίσουν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα γίνει δωρεάν η διέλευση από τους σταθμούς διοδίων όπως είχε γίνει στις εθνικές εκλογές 2023.

Αυτή τη φορά θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά.

Που είναι ανοιχτά τα διόδια για τους δικαστικούς αντιπροσώπους;

Δωρεάν η διέλευση θα είναι μόνο για τους εκλογικούς αντιπροσώπους, όπου θα πρέπει να δείξουν στα διόδια την αστυνομική τους ταυτότητα και την απόφαση διορισμού τους.

Τα ελεύθερα διόδια είναι στην Ολυμπία Οδό, στη Νέα Οδό και την Οδό Κεντρικής Ελλάδος, στον Αυτοκινητόδρομο Μορέας, στην Εγνατία Οδό, στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

Ποια οχήματα δικαιούνται ελεύθερα διόδια;

Στις παραπάνω οδούς, η διέλευση των επιβατικών οχημάτων και των δικύκλων, από τους σταθμούς διοδίων γίνεται χωρίς χρέωση.

Για τα οχήματα των υπολοίπων κατηγοριών όπως λεωφορεία και φορτηγά, η καταβολή διοδίων θα γίνεται κανονικά με τους συνήθεις τρόπους είτε ηλεκτρονικά, είτε χειροκίνητα.

Η διέλευση από τις λωρίδες με εισπράκτορα γίνεται ως συνήθως, καθώς οι μπάρες στα διόδια είναι σε λειτουργία.

Για τον λόγο αυτό, οι οδηγοί θα πρέπει να προσεγγίζουν τους σταθμούς διοδίων με χαμηλές ταχύτητες, ώστε να μπορούν να σταματήσουν, μέχρι ο εισπράκτορας να εκτελέσει την συναλλαγή με μηδενική χρέωση.

Οι κάτοχοι πομποδεκτών μπορούν να διέρχονται από τις ηλεκτρονικές λωρίδες, όπου αυτές είναι ανοικτές, επίσης χωρίς χρέωση.

Θα πρέπει να μειώνουν σημαντικά την ταχύτητα τους προκειμένου να λειτουργεί ομαλά το αυτόματο άνοιγμα της μπάρας.

Στα τμήματα όπου οι ηλεκτρονικές λωρίδες θα είναι κλειστές, η ελεύθερη διέλευση θα γίνεται μέσω των λωρίδων με εισπράκτορα.