Δώρο Πάσχα 2022: Πότε μπαίνει;

Θείο δώρο χαρακτηρίζουν πολλές οικογένειες το δώρο Πάσχα. Είναι μια ευκαιρία να καλύψουν τα έξοδα του νοικοκυριού που πάντα στις γιορτές πιάνουν ταβάνι.

To δώρο Πάσχα, όπως και το δώρο Χριστουγέννων, είναι κατοχυρωμένα για όλους τους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα.

Τη Μεγάλη Τετάρτη μπαίνει το δώρο Πάσχα 2022 στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, εκτός εάν ο εργοδότης επιθυμεί να το καταβάλει και νωρίτερα από την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Το ίδιο είχε γίνει και το 2021 και θα γίνει και το 2022 εκτός απροόπτου. Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, ημερομίσθιο ή μισθός.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Πάσχα 2022 αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε χρόνου.

Εάν ένας υπάλληλος εργάζεται από 1 Γενάρη μέχρι και 30 Απριλίου, δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό. Σε άλλη περίπτωση ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει ένα μέρος του δώρου.

Αν αμείβεται με ημερομίσθιο θα πάρει 15 ημερομίσθια.

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη, που φέτος πέφτει στις 20 Απριλίου, ωστόσο, ο εργοδότης μπορεί να το καταβάλει και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.
To δώρο Πάσχα, όπως και το δώρο Χριστουγέννων, είναι κατοχυρωμένα για όλους τους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα. Φωτό: Emil Kalibradov / Unsplash

Πότε θα πληρωθεί το δώρο Πάσχα του ΟΑΕΔ; Είναι συνήθως η ερώτηση πολλών με απάντηση λίγο πολύ από τα προηγούμενα χρόνια. Για παράδειγμα, πάντα το δώρο Πάσχα του ΟΑΕΔ πληρώνεται λίγο πριν την Μεγάλη Πέμπτη.

Οι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, δικαιούνται δώρο Πάσχα. Ο ΟΑΕΔ θα προχωρήσει στην προπληρωμή του επιδόματος ανεργίας αλλά και του δώρου Πάσχα που πρόκειται να καταβληθεί πριν το Πάσχα ή και λίγες ημέρες νωρίτερα και φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα να λάβουν δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα έχουν μόνο οι επιδοτούμενοι άνεργοι.

Ο υπολογισμός για το δώρο Πάσχα 2022 του ποσού του δώρου Πάσχα έχει να κάνει με τον τρόπο αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.