Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ και ΚΕΑΟ οφειλές: Τι αλλάζει;

Έρχονται αρκετές αλλαγές όσον αφορά χρέη και οφειλές

Πολλοί αναγνώστες μας ρωτούν για το πως βλέπουν τα χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Η διαδικασία είναι απλή. Μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης της ΑΑΔΕ θα γίνει γνώση του ποσού.

Τι γίνεται όμως με την παραγραφή των οφειλών; Αυτό που ισχύει είναι η παραγραφή χρεών στον ΕΦΚΑ στα 20 χρόνια. Κάτι όμως έρχεται να αλλάξει. Είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τους μισθωτούς αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτή η κίνηση θα εισέλθει στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή το φθινόπωρο. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε οφειλή υπήρξε, μετά την δεκαετία, παραγράφεται. Δεν θα απαιτηθεί από τον ασφαλισμένο, σύμφωνα με το παρακάτω βίντεο του mega, αρκεί αυτό να αποδεικνύεται. Άτομα που έχουν μπει σε ρύθμιση θα είναι οι χαμένοι μιας και με αυτή την κίνηση δηλώνουν ότι το ήξεραν.

Οι ρυθμίσεις που θα ισχύσουν πριν το νέο έτος θα αφορούν την υιοθέτηση ίδιου καθεστώτος ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών ΕΦΚΑ με αυτό που ισχύει σήμερα για τις οφειλές στην Εφορία. Πάντως από το 2028 και μετά η παραγραφή θα γίνει πενταετής.

Πως βλέπω τα χρεη στην εφορία
Παραγραφή χρεών-unsplash

Μεγάλη προσοχή για κάποιους που θα διαγράψουν οφειλές σε ΕΦΚΑ. Με αυτή την κίνηση της διαγραφής που θα κάνουν, για τον συγκεκριμένο ασφαλιστικό βίο, δεν θα υπάρχει το δικαίωμα της συνταξιοδότησης. Με τα χρήματα που θα κερδίσει κάποιος από την παραγραφή οφειλών σε ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ, θα του στερήσουν μήνες ή ακόμα και χρόνια για τον υπολογισμό της σύνταξης του. Θα πρέπει να το σκεφτεί καλύτερα και να αποφασίσει ψύχραιμα τι κίνηση θα πρέπει να ακολουθήσει.

Διαβάστε ακόμα