Κυριακή των Βαΐων 2023: Πότε είναι και τι τρώμε;

κυριακη των βαιων 2023

Η Κυριακή των Βαΐων 2023 πέφτει μία εβδομάδα ακριβώς πριν από το Πάσχα. Πιο συγκεκριμένα φέτος είναι στις 9 Απριλίου.

Αν και είναι ακόμα Σαρακοστή, η εκκλησία την Κυριακή των Βαϊων επιτρέπει το ψάρι. Έτσι και το τραγούδι των παιδιών λέει:

“Βάγια, Βάγια των βαγιών,
τρώνε ψάρι και κολιό,
κι ως την άλλη Κυριακή
με το κόκκινο αυγό ! “

Σε μερικά μέρη τους έδιναν το σχήμα του ψαριού. Ψάρι είχαν σαν σημάδι αναγνώρισης οι πρώτοι χριστιανοί, η λέξη ΙΧΘΥΣ, εξάλλου, προέρχεται από τα αρχικά Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ.

Η Κυριακή των Βαΐων θεωρείται μια ιδιαίτερα σημαντική γιορτή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ «μετά βαΐων και κλάδων».

Με ένα γαϊδουράκι μπήκε στην πόλη. Ο λαός, ακούγοντας ότι ο Ιησούς έρχεται, πήραν αμέσως στα χέρια τους βάγια από φοίνικες και βγήκαν να τον υποδεχτούν.

Άλλοι με τα ρούχα τους, άλλοι δε κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο από όπου ο Ιησούς θα περνούσε. Και όλοι μαζί, ακόμα και τα μικρά παιδιά, φώναζαν: «Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».

Την Κυριακή των Βαΐων, σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όλοι οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια, από φοίνικες δηλαδή ή από άλλα νικητήρια φυτά, όπως δάφνη, ιτιά, μυρτιά και ελιά. Μετά τη λειτουργία μοιράζονται στους πιστούς.

Τι μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι μας;

H Σαρακοστή είναι μια περίοδος νηστείας κατά την οποία πολλοί πιστοί αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Η νηστεία αποτελεί ιδανική αφορμή για να καταλάβουμε το Πάσχα και παράλληλα κάνουμε αποτοξίνωση από το κρέας, τα αβγά και το βούτυρο. Στο καθημερινό μας πιάτο, βάζουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επιπλέον, κάνοντας έξυπνους συνδυασμούς μπορείτε να εκμεταλλευτούμε τη νηστεία για να χάσουμε τα περιττά κιλά.

Την Κυριακή των Βαΐων μπορούμε να βάλουμε ψάρι στην νηστεία μας.