Tη Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020, ξεκινούν οι εκπτώσεις το καλοκαίρι του 2020 και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα, 31 Αυγούστου. Το καλοκαίρι εκτός από τις παραλίες και το κολύμπι στα γαλαζοπράσινα νερά, υπάρχουν και οι εκτπωσεις όπου βρίσκεις καταπληκτικές προσφορές.
Τι ζητούν οι έμποροι για τις θερινές εκπτώσεις του καλοκαιριού 2020
Όμως, οι έμποροι ζητούν να μετατεθούν οι ημερομηνίες, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε ζητήσει να μετατοπιστεί για την παρούσα χρονιά η έναρξη των τακτικών θερινών εκπτώσεων κατά 15 μέρες, δηλαδή αρχές Αυγούστου. Ο λόγος είναι για να δοθεί περισσότερος χρόνος στις επιχειρήσεις να διαθέσουν τα αποθέματα που έμειναν αδιάθετα κατά την περίοδο του lockdown λόγω κορονοϊού.
Πάντως, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία, επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, δηλαδή στις 19 Ιουλίου 2020.
«Πρεμιέρα» αναμένεται να κάνουν τη Δευτέρα 13 Ιουλίου οι θερινές εκπτώσεις για το 2020. Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 31 Αυγούστου.
Εκπτώσεις καλοκαιριού 2020: Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία, επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, που φέτος «πέφτει» στις 19 Ιουλίου 2020.
Εκπτώσεις καλοκαιριού 2020: Τι πρέπει να προσέχουμε;
- Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σαιζόν, για τα οποία η έκπτωση είναι συνήθως χαμηλή. Για τις προσφορές, η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αλλά αφορά είδη παρωχημένης εποχής. Οι καταναλωτές δεν πρέπει να παρασυρόμαστε, από τις μεγάλες εκπτώσεις.
- Οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν ελάττωμα και αγοράστηκαν την περίοδο των εκπτώσεων. Ο έμπορος μπορεί να αρνηθεί αλλαγή ελαττωματικού είδους, μόνο εάν το προϊόν είναι σε τιμή προσφοράς, εξαιτίας του συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερώσει σχετικά τον καταναλωτή, πριν την αγορά, με ανάλογη πινακίδα.
- Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των αγαθών και των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
- Οι καταναλωτές δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε, από τις διαφημίσεις. Οι ωραιοποιημένες εικόνες των εμπορευμάτων μπορούν να μας εξαπατήσουν.
- Θα αποβεί πολύ χρήσιμο, εάν, πριν τις εκπτώσεις, επισκεφθούμε την αγορά, για να δούμε τις τιμές, πριν την έκπτωση και να επισημάνουμε τα είδη, που ενδιαφερόμαστε να αγοράσουμε. Έτσι, θα έχουμε τη δυνατότητα σύγκρισης των τιμών, πριν και μετά την έκπτωση καθώς και τη βεβαιότητα ότι το ποσό που αναγράφεται, ως τιμή, πριν την έκπτωση, είναι πραγματικό.
- Πριν ξεκινήσουμε, για ψώνια, πρέπει να προγραμματίσουμε τις αγορές μας, σύμφωνα με τις πραγματικές μας ανάγκες, για να μην πέσουμε θύματα της υπερκατανάλωσης. Όσο φθηνό και αν είναι κάτι, όταν δεν το χρειαζόμαστε, είναι περιττό και δεν έχουμε κανένα όφελος, από την αγορά του.
- Πριν αγοράσουμε οτιδήποτε, πρέπει να κάνουμε έρευνα αγοράς, να συγκρίνουμε τιμές και ποιότητα προϊόντων, ώστε να επιλέξουμε, σωστά.
- Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα: Τις ενδείξεις ενιαίας έκπτωσης, στις βιτρίνες των καταστημάτων. Τα ποσοστά της έκπτωσης αφορούν καθορισμένες κατηγορίες ομοίων προϊόντων και όχι όλο το εμπόρευμα του καταστήματος. Πολλές φορές, στις βιτρίνες αναγράφονται υψηλά ποσοστά εκπτώσεων και χρησιμοποιούνται, σαν “κράχτες”. Όταν, όμως, μπαίνουμε, στο κατάστημα, αντιμετωπίζουμε διαφορετικά ποσοστά, συνήθως πολύ μικρότερα.
- Αν αγοράζουμε προϊόντα, χρησιμοποιώντας δόσεις ή πιστωτική κάρτα, πρέπει να προσέχουμε κάθε λεπτομέρεια, για τους όρους, που διέπουν αυτή τη συναλλαγή.
- Απαιτούμε απόδειξη πληρωμής, για κάθε αγορά μας. Μην ξεχνάμε ότι η απόδειξη είναι απαραίτητη, αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, στο προϊόν, που αγοράσαμε.
- Πρέπει να ελέγχουμε την ποιότητα και την προέλευση του είδους, που αγοράζουμε. Σύμφωνα με το ν. 2251/94 άρθρο 1, ο πωλητής οφείλει να παρέχει κάθε πληροφορία, σχετική με το προϊόν, που επιθυμούμε να αγοράσουμε.
- Πρέπει να αποφεύγουμε το συνωστισμό και τις ώρες αιχμής. Ανάμεσα στον πολύ κόσμο, υπάρχουν και μερικοί, που σκοπεύουν να “ελαφρύνουν” το δικό μας πορτοφόλι.
Το ΚΕΠΚΑ σημείωνει, επίσης, ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, για όλα τα είδη, που εκτίθενται, στις βιτρίνες των καταστημάτων, αναγράφεται, υποχρεωτικά, σε πινακίδα, η τιμή πώλησής τους. Εξαιρούνται, από αυτή την υποχρέωση, τα είδη, που η τιμή τους ξεπερνά τις 2.000 ευρώ ή τα είδη κοσμηματοπωλείου, που πωλούνται πάνω από 1.000 ευρώ. Δυστυχώς, αρκετοί επαγγελματίες δεν εφαρμόζουν αυτή τη διάταξη.
Δείτε και άλλα νέα
Κετογονική δίαιτα: Έτσι χάνεις εύκολα κιλά
Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη 2020;
Δες τι απίστευτο κρύβει το κινητό σου τηλέφωνο στο σπίτι σου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις και τα νέα με διαφορετική ματιά στο Newse.gr