Πως θα γίνει η αίτηση για το έκτακτο επίδομα Πάσχα 2022;

Τίποτα δεν έχει κλειδώσει ακόμα και οι επίσημες ανακοινώσεις θα έρθουν αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη όλο και περισσότερες οικογένειες ενδέχεται να είναι δικαιούχοι για το έκτακτο επίδομα που θα δοθεί πριν από τις γιορτές.

Αυτοί που θα πάρουν χρήματα από το έκτακτο επίδομα Πάσχα 2022 θα είναι οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ο σχεδιασμός για το επίδομα ακρίβειας είναι να δοθεί μια οικονομική βοήθεια που θα έχει ως βάση τα 250 ευρώ σε μία σειρά από ευάλωτες ομάδες που βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξήσεις σε καύσιμα και αγαθά πρώτης ανάγκης.

Η πληρωμή θα γίνει κοντά στο Πάσχα και πιο συγκεκριμένα μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη. Για το πως θα γίνει η αίτηση για το έκτακτο επίδομα, θα διευκρινιστεί αργότερα. Δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος θα είναι οι οικογένειες που πράγματι διακινδυνεύουν την επιβίωσή τους. Με λίγα λόγια αυτοί που έχουν γενικά χαμηλό εισόδημα.

Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν η καταβολή του επιδόματος θα είναι εφάπαξ ή θα επαναληφθεί.

έκτακτο επίδομα
Photo by Visual Stories || Micheile on Unsplash

Ανακεφαλαιώνοντας, αναμένεται να ενταχθούν χαμηλοσυνταξιούχοι, έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες, δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα.

Όσον αφορά τους έγγαμους με παιδιά, έχει να κάνει με χαμηλόμισθους που λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα.

Κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θα είναι το ετήσιο εισόδημα του 2020 (φορολογικές δηλώσεις 2021), αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία (παλαιές αντικειμενικές αξίες).

Τα εισοδηματικά κριτήρια χαμηλοσυνταξιούχων είναι τα ακόλουθα. Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 7.200 ευρώ και οι έγγαμοι μέχρι 14.400 ευρώ. Η αξία της περιουσίας θα πρέπει να είναι μέχρι 200.000 ευρώ.

Το ύψος του επιδόματος σε οικογένειες με παιδιά θα είναι 250 ευρώ και θα προσθέτονται 50 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Για παράδειγμα, μια οικογένεια με δύο παιδιά θα πάρει 350 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια οικογενειών με παιδιά έχουν να κάνουν με το εισόδημα στις φορολογικές δηλώσεις 2021. Οικογένεια με ένα παιδί θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 10.500 ευρώ, με 2 παιδιά 12.000 ευρώ, 3 παιδιά 13.500 ευρώ.