Έπεσε το taxisnet και το gsis

Εδώ και αρκετά λεπτά δεν ειναι σε λειτουργία το taxisnet αλλά και το gsis.

Παραμένει άγνωστος ο λόγος που το σύστημα έχει πέσει με τους φορολογούμενους και λογιστές να σηκώνουν τα χέρια ψηλά μιας και υπάρχουν αρκετές υποχρεώσεις καθημερινά με την εφορία.

Από την μία το μεσημέρι, είναι εκτός το taxisnet, με φορολογούμενους και φοροτεχνικούς να μην μπορούν να ολοκληρώσουν συναλλαγές με την εφορία, την ώρα που λήγουν προθεσμίες.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση γιατί έπεσε το σύστημα.

Την ίδια ώρα, πλησιάζει η ώρα για τις φορολογικές δηλώσεις 2022 και περισσότεροι από 8,9 εκατομμύρια πολίτες θα κληθούν να τις υποβάλουν ηλεκτρονικά.

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Πότε ξεκινούν
Τι αλλάζει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις (Amol Tyagi on Unsplash)

Την ίδια ώρα θα υπάρχει έκπτωση 3% για εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει όταν ανοίξει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2022.

Από τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου ο φόρος εισοδήματος να ξεκινήσει να πληρώνεται.

Ο φόρος εισοδήματος από τις φορολογικές δηλώσεις θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο, σε 8 δόσεις.

Όχι μόνο εσωτερικά η ΑΑΔΕ είναι έτοιμη να ανοίξει το σύστημα για τις φορολογικές δηλώσεις από τον Μάρτιο, αλλά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς (ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Ελληνική Ένωση Τραπεζών) θα μπορούν να ενσωματώσουν τα στοιχεία, ώστε να διευκολύνουν το έργο των λογιστών και οι πολίτες να συνεχίσουν να έχουν τις διευκολύνσεις στις δόσεις των τελευταίων ετών.

Αμέσως η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» τη διαδικασία προσυμπλήρωσης των εισοδημάτων, των φόρων που παρακρατήθηκαν και των φόρων που αναλογούν στα εισοδήματα στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Φυσικά και νομικά πρόσωπα σε λίγες μέρες ξεκινούν την υποβολή των δηλώσεων και όσοι επιθυμούν θα μπορούν να αποπληρώνουν σταδιακά τις οφειλές τους παρά το γεγονός ότι η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης θα παραμείνει η 31η Ιουλίου 2022.

Βασικός στόχος παραμένει να ανοίξει την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για τους φορολογούμενους που θα λάβουν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.