Επίδομα
Επίδομα

Επίδομα ορεινών περιοχών 2024: Πότε είναι η αίτηση

Πότε ξεκινά η καταβολή επιδομάτων και η αίτηση για κατοίκους ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών το 2024

Επίδομα
Επίδομα ορεινών περιοχών 2024

Ένα νέο επίδομα ορεινών περιοχών, ήρθε από τον ΟΠΕΚΑ που δικαιούνται οικογένειες, με ή χωρίς ανήλικα τέκνα, που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και προϋποθέσεις – Δείτε ποιοι είναι δικαιούχοι.

Πρόκειται για το επίδομα ορεινών μειονεκτικών περιοχών 2024. Το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών είναι ένα σημαντικό μέτρο στήριξης των πολιτών που ζουν σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές.

Το επίδομα βοηθά τους δικαιούχους να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες δαπάνες που προκύπτουν από τη διαβίωση σε αυτές τις περιοχές και συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Το επίδομα θα δίνεται εφόσον τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

Δεν έχει καμμία σχέση με το επίδομα παιδιού που δίνεται κάθε δύο μήνες από τον ΟΠΕΚΑ.

Δικαιούχοι για το επίδομα των 600 ευρώ είναι όλες οι οικογένειες που είτε μέλη της έχουν την Ελληνική υπηκοότητα είτε την Ευρωπαϊκή. Όποιο μέλος τηρεί τα παραπάνω, αυτό θα κάνει και την αίτηση.

Επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών: Αίτηση

Οι αιτήσεις υποβάλλονται από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 30η Οκτωβρίου κάθε έτους και το ποσό καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από το μήνα έκδοσης της εγκριτικής απόφασης με πίστωση στον δηλωθέντα τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Τα δεδομένα και οι προϋποθέσεις χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης αντλούνται και επιβεβαιώνονται μέσω των υπηρεσιών του κράτους.

Η ψηφιακή πλατφόρμα θα παραμείνει στη διάθεση των δικαιούχων, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, για την υποβολή των αιτήσεων έτους 2024.

Οι πολίτες, των οποίων η αίτηση του 2023 απορρίφθηκε, πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση για το έτος 2024, προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης.

Όλες οι αιτήσεις θα γίνουν εδώ (https://oreina.epidomata.gov.gr/).

Ποιοι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι τα μέλη της οικογένειας που κατοικούν είτε μόνιμα σε ορεινές ή και μειονεκτικές περιοχές ή τουλάχιστον δύο έτη πριν την υποβολή της αίτησης.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας του εισοδήματος των δικαιούχων για τα δύο τελευταία πριν από την υποβολή της αίτησης φορολογικά έτη σε συνδυασμό με τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου.

Επίσης παίζει ρόλο και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 4.700 ευρώ.