Έρχεται και άλλο επίδομα για άνεργους – Ποιοι θα είναι δικαιούχοι;

Σε λίγους μήνες αλλάζουν πολλά σε ότι αφορά το επίδομα ανεργίας από την ΔΥΠΑ

Έρχονται αρκετές καινοτομίες ενώ θα υπάρχει και στον ορίζοντα η διαγραφή από τα μητρώα των ανέργων. Αυτό σημαίνει ότι θα χάνονται τα προνόμια των μακροχρόνια άνεργων.

Πιο αναλυτικά, έρχονται εισοδηματικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα στο fuel pass για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων. Η παραμονή στο μητρώο ανέργων έχει και ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών. Το εισοδηματικό κριτήριο ακούγεται ότι θα είναι των 20000 ευρώ. Αν ο άνεργος ξεπεράσει το όριο, δεν χάνει το επίδομά του, αλλά άλλες παροχές όπως οι δωρεάν μετακινήσεις, ο Κοινωνικός Τουρισμός και η μοριοδότηση σε εργασία.

Επίδομα εργασίας 2022
Επίδομα εργασίας 2022-unsplash

Αν κάποιος άνεργος αρνηθεί εργασία ή συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης τότε θα έρχεται ένα πέναλτι που θα φτάνει μέχρι και τα δύο χρόνια. Το πέναλτι θα είναι η διαγραφή από το μητρώο των ανέργων. Για παράδειγμα δεν θα μπορεί να κάνει αίτηση και να πάρει το επίδομα 1000 ευρώ που δίνουν για ανέργους.

Αν ο άνεργος δεν διαγραφή από το μητρώο θα έχει να λάβει και ένα νέο επίδομα. Μιλάμε για το επίδομα εργασίας που θα αντιστοιχεί στο 50% του επιδόματος ανεργίας, για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά. Έτσι θα συνεχίζουν να λαμβάνουν το μισό επίδομα ανεργίας παράλληλα με τον μισθό τους μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της περιόδου καταβολής του επιδόματος.

Τέλος θα υπάρχει μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης ώστε να βοηθηθούν ενεργότερα για επανένταξη στην αγορά εργασίας. Η πληρωμή θα γίνει μια φορά εφόσον ο άνεργος δεν λαμβάνει κάποια από τις παροχές, ενώ η παροχή αυτή χορηγείται μόνο μία φορά.