Επίδομα προσωπικής διαφοράς 2023: Πότε θα γίνει η πληρωμή;

επιδομα προσωπικησ διαφορασ

Το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα πάρουν χιλιάδες συνταξιούχοι που δεν έλαβαν ούτε ευρώ από τις αυξήσεις του 2023. Βέβαια όσοι εισπράττουν ιδιαιτέρως υψηλές συντάξεις δεν θα πάρουν αυτό το επίδομα.

Για το επίδομα προσωπικής διαφοράς, πληρώθηκε στο τέλος Μαρτίου και ήταν οριζόντιο για ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων η κλιμακωτό ανάλογα με το ύψος της σύνταξης για κάποιες άλλες.

Το επίδομα προσωπικής διαφοράς είναι μια εφάπαξ οικονομική ενίσχυση που καταβάλλεται σε συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά και λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως και 1.600 ευρώ τον μήνα.

Η ενίσχυση καταβάλλεται για να αντισταθμίσει την απώλεια μέρους ή του συνόλου της αύξησης των συντάξεων που δόθηκε το 2023.

Το ποσό του επιδόματος προσωπικής διαφοράς κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και το αν ο συνταξιούχος έχει προσωπική διαφορά.

Οι συνταξιούχοι που δικαιούνται το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στον ΕΦΚΑ.

Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά ή αυτοπροσώπως σε οποιαδήποτε υπηρεσία του ΕΦΚΑ.

Οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά και λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως και 1.600 ευρώ τον μήνα, μπορούν να ενημερωθούν για το αν δικαιούνται το επίδομα προσωπικής διαφοράς στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ.

Συνταξιούχοι: Πότε και ποιοι θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς

Τον περασμένο Μάρτιο, το επίδομα προσωπικής διαφοράς δόθηκε μετά την καταβολή των αυξήσεων των συντάξεων.

Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι, κάθε χρόνο, θα μειώνουν και θα σβήνουν προσωπική διαφορά με κέρδος για την τσέπη τους. Το ποσό του επιδόματος προσωπικής διαφοράς είναι κλιμακούμενο, από 200, 250, έως και 300 ευρώ.

Όσοι εξακολουθούν, μετά την αύξηση, να έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς, θα παίρνουν επίδομα ανάλογο ή και υψηλότερο από τα 200, 250 και 300 ευρώ που δόθηκαν φέτος.

Εκτιμάται ότι 100.000 με 150.000 συνταξιούχοι, κάθε χρόνο, από το 2024 και μετά, θα μηδενίζουν την προσωπική διαφορά και θα έχουν καθαρή αύξηση.

Πότε θα πληρωθεί;

Περίπου 750.000 συνταξιούχοι θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς, το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα. Θα δοθεί, έτσι, σαν ένα άτυπο «Δώρο Χριστουγέννων», που όμως θα είναι μικρότερο από ότι άλλες χρονιές. Πρόκειται για όσους δεν θα λάβουν αύξηση, εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς στη σύνταξή τους. Όπως ακριβώς είχε γίνει και τον περασμένο Μάρτιο.