Αλλάζω συσκευές – επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών 2022: Ποια ΑΦΜ κάνουν αίτηση;

Σήμερα ξεκινά η αίτηση της πλατφόρμας επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών 2022, για να δοθούν χρήματα ύψους 100 εκατ. ευρώ σε 350.000 νοικοκυριά ως επιδότηση

Παρότι αρχικά είχε προβλεφθεί να ωφεληθούν περίπου 200.000 νοικοκυριά από το πρόγραμμα, τελικά θα δοθούν 350.000 εκπτωτικά voucher για την αντικατάσταση έως και τριών συσκευών. Βέβαια ακούγεται ότι θα υπάρξει κόφτης σε περίπτωση που ξεπεράσουν τις 350.000 αιτήσεις για voucher.

Σήμερα ανοίγουν οι αιτήσεις για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, την ώρα που οι λογαριασμοί ρεύματος που έρχονται προκαλούν πανικό και απόγνωση στους καταναλωτές.

Έως και την Τρίτη 5 Ιουλίου θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών που θα παρέχει επιδοτήσεις 30 έως 50% για αγορά καινούριων.

Όπως αναφέρει η απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στο πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών με επιδότηση θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση χωρίς δικαιολογητικά.

Και όμως υπάρχουν και οι άτυχοι στην απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών 2022. Άτυχοι όσοι ήδη έχουν συσκευές νέας τεχνολογίας καθώς δεν θα δικαιούνται το voucher για την επιδότηση.

Οι συσκευές για την επιδότηση, που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, είναι ψυγεία, καταψύκτες και κλιματιστικά.

Βέβαια όσοι θα αποσύρουν την συσκευή θα πρέπει να λειτουργεί. Το ποσό της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών 2022 για τα 200.000 νοικοκυριά που θα επωφεληθούν θα φτάνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και θα μεταφραστεί σε έκπτωση 30% με 50%.

Υπενθυμίζεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση για τις ηλεκτρικές συσκευές, πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων και ηλεκτρικές κουζίνες.

Θα δηλώνει με αίτηση που θέλει να γίνει η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών δηλαδή ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει. Θα δηλώνει ΑΦΜ και ένα λογαριασμό.

Ηλεκτρικές συσκευές: Ποιοι δικαιούνται επιδότηση

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Με κωδικούς TaxisNet η αίτηση - Τα στοιχεία που χρειάζονται
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση με κωδικούς Taxisnet στο gov.gr. Με την είσοδο στην πλατφόρμα θα χρειάζεται να έχουν τρία στοιχεία, τον αριθμό ταυτότητας, το ΑΦΜ και τον αριθμό παροχής. Έπειτα θα δηλώνουν το είδος της συσκευής που ενδιαφέρονται να αλλάξουν. (πηγή φωτογραφίας: pixabay.com)

Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν επιδότηση για έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές.

Τέλος, τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα.

Τέλος, τα μέσα ποσά των επιδοτήσεων για την αντικατάσταση συσκευών θα είναι για air condition 300 ευρώ, ψυγείο 300 ευρώ και καταψύκτης 150 ευρώ.

Ποια είναι τα τελευταία νέα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών;

Από 35% έως 50% θα κυμαίνεται η επιδότηση απόσυρσης ηλεκτρικών συσκευών του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή».

Ο προϋπολογισμός του μέτρου είναι 150 εκατομμύρια ευρώ και μαζί με τη συμμετοχή των δικαιούχων θα αγγίξει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Με το πρόγραμμα αυτό θα μπορέσουν να αντικατασταθούν 380.000 συσκευές.

Τέλος η επιδότηση θα αφαιρείται από το κατάστημα που πουλάει τη συσκευή στον πελάτη αφαιρώντας την επιδότηση που δικαιούται. Θα είναι ελεύθερη η επιλογή των συσκευών με μια προϋπόθεση οι συσκευές που θα αγοράζονται, θα πρέπει να πληρούν κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας. Υποχρεωτικά θα πρέπει να παραδίδεται η παλιά συσκευή η οποία θα πρέπει να λειτουργεί κιόλας και στη συνέχεια από το κατάστημα θα παραδίδεται στα συστήματα διαχείρισης ώστε να ανακυκλωθούν αυτές οι συσκευές.

Έτσι, απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρετε την επιδότηση είναι η παλιά συσκευή που θέλετε να αντικαταστήσετε να λειτουργεί.

Που κάνουμε αίτηση;

Οι αιτήσεις για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα υποβάλλονται από την Τρίτη 21 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου στο allazosyskevi.gov.gr. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 200.000 νοικοκυριά και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 συσκευές.

Oι αιτήσεις με ΑΦΜ

Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά ανά ΑΦΜ:

21/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1 & 2
22/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1234
23/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 123456
24/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 12345678
25/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1234567890